Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 51. ПОГЛАВЉЕ

Убиство за време рођендана

Убиство за време рођендана

МАТЕЈ 14:1-12; МАРКО 6:14-29; ЛУКА 9:7-9

  • ИРОД НАРЕЂУЈЕ ДА СЕ ЈОВАНУ КРСТИТЕЉУ ОДРУБИ ГЛАВА

Исусови ученици су проповедали по Галилеји, али такву слободу није имао Јован Крститељ — онај који је припремио пут за Исуса. Он је већ скоро две године био у затвору.

Јован је у јавности осудио краља Ирода Антипу што је узео Иродијаду, жену свог полубрата Филипа. Да би се оженио њоме, Ирод се развео од прве жене. Према Мојсијевом закону, тај брак је био прељубнички и противзаконит, а Ирод је тврдио да се држи тог Закона. Због те осуде, стрпао је Јована у затвор, могуће по наговору Иродијаде.

Ирод није знао шта да ради због тога што је Јована народ ’сматрао пророком‘ (Матеј 14:5). Међутим, Иродијаду то није бринуло. Она је мрзела Јована и заправо је тражила начина да га убије (Марко 6:19). Коначно јој се указала таква прилика.

Кратко пре Пасхе 32. н. е., Ирод је организовао велику гозбу за свој рођендан. Дошли су сви његови великаши и војни заповедници, као и истакнуте личности Галилеје. Током славља, Салома, ћерка Иродијаде и Филипа, била је позвана да игра пред гостима. Сви су били очарани њеним плесом.

Ирод је био толико одушевљен да јој је рекао: „Затражи од мене што год хоћеш, и даћу ти.“ Чак се заклео: „Што год затражиш од мене, даћу ти, па било то и пола мог краљевства.“ Пре него што је одговорила, Салома је отишла код мајке и питала је: „Шта да тражим?“ (Марко 6:22-24).

Ово је била прилика коју је Иродијада дуго чекала! „Главу Јована Крститеља“, одмах је рекла. Салома је из истих стопа отишла и рекла Ироду: „Хоћу да ми сместа даш на послужавнику главу Јована Крститеља“ (Марко 6:24, 25).

Ирод је због тога био веома узнемирен, али гости су чули његову заклетву. Било га је стид да не одржи реч, чак и ако је то значило да мора да убије недужног човека. Зато је једном од својих стражара наредио да оде у затвор и погуби Јована. Ускоро се стражар вратио с Јовановом главом на послужавнику. Дао га је Саломи, а она својој мајци.

Кад су Јованови ученици чули шта се десило, дошли су по Јованово тело и сахранили га. Затим су то јавили Исусу.

Касније је Ирод чуо како Исус лечи људе и истерује демоне и обузео га је страх. Питао се да ли је Исус у ствари Јован Крститељ који је „ускрснуо из мртвих“ (Лука 9:7). Због тога је снажно желео да га види. Наравно, разлог није био да чује неку његову проповед, већ да провери да ли су му бриге оправдане.