МАТЕЈ 4:23-25; МАРКО 1:35-39; ЛУКА 4:42, 43

  • ИСУС СА ЧЕТИРИ УЧЕНИКА У ГАЛИЛЕЈИ

  • ЊЕГОВО ПРОПОВЕДАЊЕ И ЧУДА НАШИРОКО ПОЗНАТИ

Након испуњеног дана у Капернауму, Исус није имао предаха. С њим су била и четири његова ученика. Увече су људи доводили своје болесне да их излечи, тако да готово није имао времена да буде сам.

Сутрадан ујутру, док се још није разданило, устао је и отишао на једно осамљено место. Тамо се молио свом Оцу, али није дуго био сам. Када су Петар и они који су били с њим схватили да га нема, отишли су да га траже. У томе их је највероватније предводио Петар, будући да је Исус одсео код њега (Марко 1:36; Лука 4:38).

Када су пронашли Исуса, Петар је рекао: „Сви те траже“ (Марко 1:37). Сасвим је разумљиво што су људи из Капернаума желели да Исус остане с њима. Они су искрено ценили оно што је он учинио и зато су покушавали да га „задрже да не оде од њих“ (Лука 4:42). Међутим, да ли је Исус првенствено дошао на земљу да би чинио таква дивна излечења? Да ли ће остати само на овом подручју?

Исус је о томе рекао својим ученицима: „Пођимо негде другде, у оближња места, да и тамо проповедам, јер сам зато дошао.“ Затим је онима који су га наговарали да остане рекао: „И другим градовима морам објавити добру вест о Божјем краљевству, јер сам ради тога послат“ (Марко 1:38; Лука 4:43).

Исус је дошао на земљу да би обавио важан задатак, а то је проповедање о Божјем Краљевству. То Краљевство ће посветити име његовог Оца и трајно излечити све људске болести. Тиме што је чинио чудесна излечења, Исус је показао да га је послао Бог. Из истог разлога је и Мојсије вековима раније чинио чуда (Излазак 4:1-9, 30, 31).

Тако је Исус, са своја четири ученика — Петром, Андријом, Јованом и Јаковом — отишао из Капернаума да би проповедао и другим градовима. Недељу дана пре тога, Исус је ту четворицу ученика позвао да крену у проповедање с њим.

У Галилеји су имали велики успех. За Исуса се чуло надалеко и нашироко. „Вест о њему проширила се по целој Сирији“, до Декапоља и с оне стране Јордана (Матеј 4:24, 25). Велико мноштво народа из ових крајева, као и из Јудеје, пратило је Исуса и његове ученике. Многи су му доводили своје болеснике. Исус је лечио све њихове болести и истеривао демоне.