Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 49. ПОГЛАВЉЕ

Проповедање по Галилеји и обучавање апостола

Проповедање по Галилеји и обучавање апостола

МАТЕЈ 9:35–10:15; МАРКО 6:6-11; ЛУКА 9:1-5

  • ИСУС ПОНОВО У ГАЛИЛЕЈИ

  • АПОСТОЛИ ПОСЛАТИ У ПРОПОВЕДАЊЕУ

Исус је интензивно проповедао већ око две године. Да ли је сада дошло време да се мало опусти и предахне? Не, управо супротно. Почео је да проповеда у још већем обиму, тако што је кренуо да „обилази све градове и села [по Галилеји], поучавајући у њиховим синагогама и проповедајући добру вест о краљевству и лечећи сваку болест и сваку немоћ“ (Матеј 9:35). На основу онога што је успут видео, схватио је колико још треба да се проповеда. Али како ће то постићи?

Док је путовао, увидео је да је људима била потребна помоћ и утеха коју пружа истина. Они су били попут оваца без пастира, изгладнели и расејани. Зато је саосећајно рекао својим ученицима: „Заиста, жетва је велика, а радника је мало. Зато молите Господара жетве да пошаље раднике на своју жетву“ (Матеј 9:37, 38).

Исус је знао шта треба да учини. Он је позвао 12 апостола и поделио их двојицу по двојицу, тако да је на крају било шест парова за проповедање. Затим им је дао јасна упутства: „Не идите к незнабошцима и не улазите у самарићански град, него идите к изгубљеним овцама Израеловог дома. Путем проповедајте: ’Приближило се небеско краљевство‘“ (Матеј 10:5-7).

Краљевство о ком је требало да проповедају јесте оно о којем је Исус говорио у својој чувеној молитви. ’Краљевство се приближило‘ у том смислу што је његов  Краљ којег је Бог изабрао, Исус Христ, сада био међу њима. Међутим, како су апостоли доказали да су они заступали то Краљевство? Тако што су од Исуса примили моћ да лече болесне и ускрсавају мртве. Све то је требало да чине бесплатно. Међутим, како ће онда бити материјално збринути, на пример, како ће себи обезбедити храну?

Исус им је рекао да не носе ништа са собом кад крену у проповедање — ни злато, ни сребро, ни бакар. Такође, није требало да носе ни торбу за храну, ни додатне хаљине и сандале. Зашто? Исус их је умирио речима: „Радник заслужује своју храну“ (Матеј 10:10). Они који буду ценили њихову поруку помоћи ће им да задовоље основне потребе. У вези с тим, Исус им је рекао: „У коју кућу уђете, останите тамо све док не одете из тог места“ (Марко 6:10).

Такође им је рекао како треба да приступе људима с поруком о Краљевству: „Кад улазите у кућу, поздравите укућане. Ако је кућа достојна, нека на њу дође мир који јој желите, али ако није достојна, нека се ваш мир врати к вама. Где вас нико не прими или не послуша ваше речи, излазећи из те куће или из тог града отресите прашину са својих ногу“ (Матеј 10:12-14).

Шта ће се десити с градовима и селима који одбију поруку о Краљевству? Исус је рекао да их очекује оштра осуда: „Заиста, кажем вам, лакше ће бити земљи содомској и гоморској у Судњи дан него том граду“ (Матеј 10:15).