Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 60. ПОГЛАВЉЕ

Преображење

Преображење

МАТЕЈ 16:28 – 17:13; МАРКО 9:1-13; ЛУКА 9:27-36

  • ПРЕОБРАЖЕЊЕ

  • АПОСТОЛИ ЧУЈУ БОЖЈИ ГЛАС

Док је поучавао народ у Цезареји Филиповој, која се налазила око 25 километара од горе Ермон, Исус је својим апостолима рекао нешто запањујуће: „Заиста, кажем вам, неки од оних који овде стоје неће окусити смрт док не виде Сина човечјег како долази као краљ“ (Матеј 16:28).

Ученици су се сигурно питали на шта је Исус мислио. Око недељу дана касније, кренуо је на једну високу гору и повео са собом три апостола — Петра, Јакова и Јована. Мора да је било касно увече, јер се овим апостолима спавало. Док се Исус молио, преобразио се пред њима. Апостоли су видели како му је лице сијало попут сунца, а одећа му је била блиставо бела.

Тада су се појавиле још две особе, наиме „Мојсије и Илија“. Почели су да разговарају са Исусом о „његовом одласку који ће се догодити у Јерусалиму“ (Лука 9:30, 31). Исусов одлазак се очигледно односио на његову смрт и ускрсење, о чему је он већ говорио (Матеј 16:21). Овај разговор је показао да Исус не треба да покушава да избегне мученичку смрт, на шта га је Петар раније подстицао.

Тројица апостола су сада били потпуно будни и запањено су посматрали. Била је то визија, па ипак Петру је деловала толико стварно да је хтео нешто да предузме. Зато је рекао: „Учитељу, добро нам је овде. Зато подигнимо три шатора, један за тебе, један за Мојсија и један за Илију“ (Марко 9:5). Да ли је можда Петар желео да подигне шаторе како би визија трајала још неко време?

Док је он још говорио, сјајан облак их је заклонио, а глас из облака је рекао: „Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи! Њега слушајте!“ Када су чули Божји глас, преплашени апостоли су пали на земљу, али Исус им је рекао: „Устаните, не бојте се“ (Матеј 17:5-7). Када су устали, апостоли су видели само Исуса пред собом. Визија се завршила. Док су по дану силазили с горе, Исус им је заповедио: „Никоме не причајте о овој визији док Син човечји не устане из мртвих“ (Матеј 17:9).

Појављивање Илије у визији изазвало је једно питање. „Зашто“, питали су апостоли, „писмозналци кажу да прво мора да дође Илија?“ Исус им је одговорио: „Кажем вам да је Илија већ дошао и нису га препознали“ (Матеј 17:10-12). Исус је говорио о Јовану Крститељу, који је испунио улогу сличну Илијиној. Илија је припремио пут за Јелисеја, а Јован Крститељ за Исуса.

Та визија је сигурно ојачала Исуса и апостоле. Она је показала какву ће славу Христ имати у Краљевству. Тако су ова тројица ученика видели „Сина човечјег како долази као краљ“, као што је Исус обећао (Матеј 16:28). Они су на гори били „очевици његовог величанства“. Иако су фарисеји тражили од Исуса знак како би се уверили да је он Божји изабрани Краљ, нису га добили. Али Исусови блиски ученици су видели његово преображење, које је потврдило пророчанства о Краљевству. Зато је Петар, говорећи о тој визији, касније написао: „Тако је пророчанска реч коју имамо још поузданија“ (2. Петрова 1:16-19).

Сазнајте више

ПРИМЕРИ ВЕРЕ

Испити нису ослабили Петрову верност

Како су Петру вера и оданост Исусу помогли да прихвати укор који му је упутио Исус?