Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 26. ПОГЛАВЉЕ

„Греси су ти опроштени“

„Греси су ти опроштени“

МАТЕЈ 9:1-8; МАРКО 2:1-12; ЛУКА 5:17-26

  • ИСУС ОПРАШТА ГРЕХЕ ПАРАЛИЗОВАНОМ ЧОВЕКУ И ЛЕЧИ ГА

За Исуса се чуло надалеко. Многи су долазили чак и из удаљених места да би слушали његове поуке и да би видели његова чуда. Међутим, после неколико дана, он се вратио у Капернаум — град на обали Галилејског мора, у ком је често боравио. Вести о његовом повратку брзо су се прошириле. Зато су многи дошли до куће у којој је био. Међу њима су били и фарисеји и учитељи Закона, који су дошли из целе Галилеје и Јудеје, као и из Јерусалима.

„Многи [су се] скупили, толико њих да више није било места, чак ни пред вратима. Он је почео да им говори Божју реч“ (Марко 2:2). Ускоро ће се догодити нешто заиста изузетно. То ће нам помоћи да разумемо да Исус има моћ да уклони узрок људске патње и људима врати здравље.

Док је Исус поучавао у соби пуној људи, четворица мушкараца су донела парализованог човека на носилима. Желели су да га Исус излечи. Али због мноштва га нису могли „донети до Исуса“ (Марко 2:4). Можемо само замислити колико им је било жао! Због тога су одлучили да се попну на раван кров куће у којој је био Исус и направе отвор. Затим су у кућу спустили носила с парализованим човеком.

Да ли се Исус наљутио због тога? Никако! Он је био дубоко дирнут вером ових људи и рекао је парализованоме: „Опроштени су ти греси“ (Матеј 9:2). Међутим, да ли је Исус могао да опрашта грехе? Писмозналци и фарисеји су мислили да није, и говорили су у себи: „Зашто овај тако говори? Он хули. Ко може да опрашта грехе осим једнога, Бога?“ (Марко 2:7).

Исус је знао шта они мисле и зато им је рекао: „Зашто тако размишљате у својим срцима? Шта је лакше? Рећи парализованоме: ’Греси су ти опроштени‘, или рећи: ’Устани, узми своја носила и ходај?‘“ (Марко 2:8, 9). Захваљујући жртви коју ће касније принети, Исус је имао право да опрашта грехе.

Затим је свим присутнима, укључујући и оне који су га осуђивали, показао да има власт да опрашта грехе. Окренуо се према парализованом човеку и рекао му: „Теби говорим, устани, узми своја носила и иди кући.“ Тако је човек одмах устао, узео своја носила и изашао. То су сви видели, па су били задивљени и славили Бога речима: „Тако нешто никада нисмо видели“ (Марко 2:11, 12).

Вредно је запазити да је Исус повезао грехе с болешћу, а опраштање греха са здрављем. У Библији стоји да је наш праотац, Адам, згрешио и да због тога сви осећамо последице тог греха, наиме, болест и смрт. Али под Божјим Краљевством то ће се променити. Поданицима тог Краљевства, то јест онима који воле Бога и служе му, Исус ће опростити грехе. Тако ће болест заувек нестати (Римљанима 5:12, 18, 19).