Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 40. ПОГЛАВЉЕ

Поука о опраштању

Поука о опраштању

ЛУКА 7:36-50

  • ЈЕДНА ГРЕШНИЦА ИЗЛИВА УЉЕ НА ИСУСОВЕ НОГЕ

  • ПОРЕЂЕЊЕ О ДУГУ

Људи су различито реаговали на Исусове речи и поступке, у зависности какво им је било срце. То је посебно дошло до изражаја када је фарисеј по имену Симон, из Галилеје, позвао Исуса у своју кућу на оброк. Симон је то можда учинио да би га боље упознао јер је чуо за његова чудесна дела. Исус је у томе вероватно видео прилику да помогне гостима и зато је прихватио позив, баш као што је и у другим приликама прихватао позив порезника и грешника.

Међутим, није примио уобичајену срдачну добродошлицу. Пошто су у Палестини путеви били прашњави, ноге би се у сандалама угрејале и упрљале. Због тога је био обичај да се госту ноге оперу освежавајућом водом. Такође би му се пољупцем изражавала добродошлица, а у знак наклоности и гостољубивости на главу му се изливало мало уља. Ништа од тога није учињено за Исуса! Дакле, колико је уопште био добродошао?

Гости су се окупили за столом и оброк је почео. Док су јели, у собу је тихо ушла једна непозвана жена. Она је „у граду била позната као грешница“ (Лука 7:37). Сви несавршени људи су грешни, али ова жена је изгледа живела неморално, можда као проститутка. Могуће да је чула Исусова учења, као и његов позив: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28, 29). Очигледно дирнута Исусовим речима и делима, она је пошла да га тражи.

Пришла је Исусу с леђа и спустила се код његових ногу. Сузе су јој падале на његове ноге, које је брисала својом косом. Нежно му је љубила стопала и изливала на њих мирисно уље. Симон је то презриво гледао и у себи мислио: „Да је овај човек пророк, знао би ко је ова жена која га дотиче и каква је, да је грешница“ (Лука 7:39).

Исус је знао о чему Симон размишља и зато му је рекао: „Симоне, имам нешто да ти кажем.“ Симон је спремно узвратио: „Учитељу, кажи!“ Исус је наставио: „Два човека су била дужна неком зајмодавцу. Један му је дуговао петсто денара, а други педесет. Како нису могли да врате дуг, он је спремно опростио обојици. Дакле, који ће га од њих више волети?“ Очигледно не схватајући значај овог питања, Симон је рекао: „Вероватно онај коме је опростио више“ (Лука 7:40-43).

Исус му је рекао да је у праву, а затим додао: „Видиш ли ову жену? Ушао сам у твоју кућу, и ниси ми дао воде за ноге. А ова жена ми је ноге облила сузама и обрисала их својом косом. Ниси ме поздравио пољупцем, а ова жена, откако сам ушао, није престала да ми љуби ноге. Ниси ми намазао главу уљем, а ова жена ми је намазала ноге мирисним уљем.“ Исус је видео да се ова жена искрено каје због свог начина живота. Зато је закључио следећим речима: „Кажем ти, опроштени су јој греси, иако их је много, јер је много љубави показала. А коме је мало опроштено, мало љубави показује“ (Лука 7:44-47).

Исус не оправдава неморал. Уместо тога, он показује разумевање према људима који почине озбиљне грехе, али се кају и траже помоћ од њега. Зато је ова жена сигурно осетила велико олакшање када јој је Исус рекао: „Опроштени су ти греси [...] Твоја вера те је спасла. Иди с миром“ (Лука 7:48, 50).

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да ли нам греси могу бити опроштени?

Да ли Бог опрашта чак и озбиљне грехе? Шта морамо чинити да бисмо стекли Божје признање?

СТРАЖАРСКА КУЛА

’Јехова је спремно опростио вама‘

Бог спремно опрашта људима који се кају. Како то треба да утиче на наше опхођење с другима? Зашто је опраштање толико важно?

СТРАЖАРСКА КУЛА (ИЗДАЊЕ ЗА ПРОУЧАВАЊЕ)

Спремно опраштајмо једни другима

Погледајмо како се можемо угледати на Јехову што се тиче опраштања.