Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 46. ПОГЛАВЉЕ

Излечење једне жене

Излечење једне жене

МАТЕЈ 9:18-22; МАРКО 5:21-34; ЛУКА 8:40-48

  • ИЗЛЕЧЕЊЕ ЖЕНЕ КОЈА ЈЕ ДОТАКЛА РУБ ИСУСОВЕ ХАЉИНЕ

Вест о Исусовом повратку из Декапоља брзо се проширила међу Јудејцима на северозападној обали Галилејског мора. Вероватно су многи чули да је Исус умирио снажан олујни ветар и узбуркано море, а касније излечио једног човека опседнутог демонима. Зато се „силан народ“ окупио поред мора, вероватно у близини Капернаума, у жељи да дочека Исуса (Марко 5:21). Он је сишао с чамца, а људи су га пуни наде нестрпљиво чекали.

Међу онима који су жељно ишчекивали Исуса био је и Јаир, старешина синагоге, вероватно оне у Капернауму. Он је пао Исусу пред ноге и усрдно га молио: „Кћеркица ми је на самрти. Молим те, дођи и положи руке на њу да оздрави и живи“ (Марко 5:23). Како ће Исус реаговати на ту усрдну молбу овог човека? Да ли ће помоћи његовој вољеној јединици, која има тек 12 година? (Лука 8:42).

Исус је кренуо к Јаировој кући, али на путу се десило нешто што ће га такође дубоко дирнути. Међу мноштвом које га је пратило и надало се да ће видети неко његово чудо налазила се и једна жена коју је мучио озбиљан проблем.

Ова Јудејка је већ 12 година патила од крварења. Тражила је помоћ бројних лекара и потрошила сав новац на лечење. Али ништа јој није помогло. Заправо, само јој је „било све горе“ (Марко 5:26).

Можемо да претпоставимо да због свог проблема није само била слаба и исцрпљена већ и осрамоћена и понижена. Она није могла отворено да говори о свом стању. Штавише, према Мојсијевом закону, свако течење крви чинило је жену церемонијално нечистом. Ко год би дотакао њу или њене хаљине морао је да се опере и био је нечист до вечери (Левитска 15:25-27).

Ова жена је „чула за Исуса“ и пошла је да га тражи. Због своје нечистоће, трудила се да остане непримећена, док је у себи мислила: „Ако дотакнем само његове хаљине, оздравићу.“ Када је на крају дотакла руб Исусове хаљине, осетила је да је крварење у том тренутку престало. Истог часа је „оздравила од своје мучне болести“ (Марко 5:27-29).

Исус је тада упитао: „Ко ме је дотакао?“ Како ли се та жена осећала када је то чула? Петра је зачудило Исусово питање: „Народ те гура и притиска.“ На то је Исус рекао: „Неко ме је дотакао, јер сам осетио да је сила изашла из мене“ (Лука 8:45, 46). Дакле, он је осетио да је сила изашла из њега и да је некога излечио.

Жена је схватила да не може остати непримећена. У страху, дрхтећи, пала је пред Исуса. Пред свима је испричала све о својој болести и како је управо излечена. Исус јој је благо рекао: „Кћери, твоја вера те је излечила. Иди с миром, и буди здрава од своје мучне болести“ (Марко 5:34).

Јасно је зашто је Бог изабрао Исуса да у будућности влада над земљом. Исус је показао да ће бити благ и саосећајан владар. Не само што му је стало до људи већ има и моћ да им помогне.

Сазнајте више

КЊИГЕ И БРОШУРЕ

Да ли ће патњи икада доћи крај?

Свето писмо каже да Бог мрзи неправду и да искрено брине за људе. Шта вам то сазнање може донети?

Приближи се Јехови

„Да спознате љубав Христову“

Три аспекта Исусове љубави савршено одражавају Јеховину љубав.