Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 20. ПОГЛАВЉЕ

Друго чудо у Кани

Друго чудо у Кани

МАРКО 1:14, 15; ЛУКА 4:14, 15; ЈОВАН 4:43-54

  • „ПРИБЛИЖИЛО СЕ БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО“

  • ИЗЛЕЧЕЊЕ ДЕЧАКА КОГА НИЈЕ НИ ВИДЕО

Након око два дана у Самарији, Исус се вратио у Галилеју. Пре тога је неуморно проповедао у Јудеји, али у свој завичај није дошао да би се одмарао. Уместо тога, желео је да ту где је одрастао проповеда још у већој мери. Могуће је да није очекивао велики одзив, будући да је рекао: „Пророк нема части у свом завичају“ (Јован 4:44). Ученици нису остали с њим, већ су се вратили својим кућама и својим занатима.

О чему је Исус почео да проповеда? Одговор се види из његових речи: „Приближило се Божје краљевство. Покајте се и верујте у добру вест“ (Марко 1:15). А какав је био одзив? Многи Галилејци су га добро прихватали, чак су му одавали част. То није било само због онога о чему је проповедао. Месецима раније, неки од њих су били на Пасхи у Јерусалиму и видели су чуда која је чинио (Јован 2:23).

У ком граду је Исус започео своју службу по Галилеји? По свему судећи, у Кани, граду у ком је раније на једној свадби претворио воду у вино. Сада када је био други пут у овом месту, сазнао је за једног дечака који је био толико болестан да је умирао. Био је то син службеника Ирода Антипе, краља који ће касније наредити да се Јовану Крститељу одруби глава. Тај службеник је чуо да је Исус дошао из Јудеје у Кану. Зато је кренуо из Капернаума, места где је живео, да пронађе Исуса. Сломљен због велике туге, молио је Исуса: „Господе, дођи пре него што ми дете умре“ (Јован 4:49).

Исус је рекао нешто што је овог службеника оставило без речи: „Пођи. Син ти је жив“ (Јован 4:50). Он је веровао Исусу и зато је кренуо кући. На путу су га срели његови робови, који су му пожурили у сусрет с добрим вестима. Његов син је оздравио! „У који сат је почео да се осећа боље?“, упитао их је да би имао комплетну слику.

„Грозница га је пустила јуче око седмог сата“, одговорили су (Јован 4:52).

Службеник је схватио да је то било управо онда када му је Исус рекао: „Син ти је жив.“ Након тога, овај богати човек и цело његово домаћинство постали су Христови ученици.

Тако је Исус у Кани учинио два чуда. Прво, када је претворио воду у вино, а друго, када је излечио дечака ког није ни видео и који је био удаљен од њега неких 25 километара. Наравно, то нису била његова једина чуда. Али излечење овог дечака је значајно зато што је обележило његов повратак у Галилеју. Јасно је да је он био пророк кога Бог признаје, али у којој ће мери имати „части у свом завичају“?

Одговор на то питање биће очигледан кад стигне у Назарет. Шта га тамо чека?