Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 39. ПОГЛАВЉЕ

Осуда безбожног нараштаја

Осуда безбожног нараштаја

МАТЕЈ 11:16-30; ЛУКА 7:31-35

  • ОСУДА ПОЈЕДИНИХ ГРАДОВА

  • ИСУС ТЕШИ И КРЕПИ

Исус је веома ценио Јована Крститеља, али како је на њега гледала већина? „Овај нараштај“, рекао је Исус, „сличан је деци која седе на трговима и међусобно се довикују: ’Свирали смо вам фрулу, али нисте играли. Нарицали смо, али се нисте ударали у груди као да тугујете‘“ (Матеј 11:16, 17).

Шта су значиле ове речи? Исус је објаснио: „Дошао је Јован који није ни јео ни пио, а ипак се говори: ’Демон је у њему.‘ Дошао је Син човечји који једе и пије, а опет се говори: ’Гле изјелице и пијанице, пријатеља порезника и грешника‘“ (Матеј 11:18, 19). Јован је био Назиреј, што значи да је живео веома једноставно и чак није пио вино. Па ипак, људи његовог времена говорили су да га је опсео демон (Бројеви 6:2, 3; Лука 1:15). С друге стране, Исус је умерено јео и пио. Живео је као и сви остали. Међутим, други су га осуђивали да претерује у јелу и пићу. Очигледно је људима немогуће угодити.

Исус је људе свог времена упоредио с децом на трговима која не играју када друга деца свирају фрулу, нити тугују када су она у жалости. „Али мудрост оправдавају њена дела“, закључио је Исус (Матеј 11:16, 19). Дакле, Јованова и Исусова дела показала су да су све оптужбе против њих биле неосноване.

Након што је говорио о нараштају, Исус је осудио градове Хоразин, Витсаиду и Капернаум, где је учинио многа чуда. Да је таква дела учинио у Тиру и Сидону, ти феничански градови би се покајали. Такође је поменуо и Капернаум, где је често боравио. Чак ни тамо га већина није прихватила. О том граду је рекао: „Лакше ће бити содомској земљи у Судњи дан него овом граду“ (Матеј 11:24).

Исус је затим одао хвалу свом Оцу што крије драгоцену истину „од мудрих и умних“, а открива је незнатнима. За њих се може рећи да су попут мале деце (Матеј 11:25). Њима је упутио следећи дирљив позив: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Матеј 11:28-30).

У ком смислу је Исус нудио окрепу? Верске вође су другима наметале крута и неразумна правила, као што су она о сабату. Због тога је народ веома патио. Али Исус их је крепио Божјим учењима, у којима нема ни трага људских традиција. Такође је нудио окрепу и онима који су били измучени због неправедних власти и који су били оптерећени због почињених грехова. Исус им је показао како им греси могу бити опроштени и како да буду у миру с Богом.

Сви они који дођу под Исусов угодан јарам могу да се предају његовом саосећајном и милосрдном Оцу и да му служе. То није бреме, јер Божје заповести нису тешке (1. Јованова 5:3).

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Да ли хришћани треба да држе сабат?

Ако не треба, зашто Библија каже да је сабат вечни савез?

СТРАЖАРСКА КУЛА

„Која је прва од свих заповести?“

Оно што Бог тражи од нас може се сажети у једну једину реч.