Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 39. ПОГЛАВЉЕ

Осуда безбожног нараштаја

Осуда безбожног нараштаја

МАТЕЈ 11:16-30; ЛУКА 7:31-35

  • ОСУДА ПОЈЕДИНИХ ГРАДОВА

  • ИСУС ТЕШИ И КРЕПИ

Исус је веома ценио Јована Крститеља, али како је на њега гледала већина? „Овај нараштај“, рекао је Исус, „сличан је деци која седе на трговима и међусобно се довикују: ’Свирали смо вам фрулу, али нисте играли. Нарицали смо, али се нисте ударали у груди као да тугујете‘“ (Матеј 11:16, 17).

Шта су значиле ове речи? Исус је објаснио: „Дошао је Јован који није ни јео ни пио, а ипак се говори: ’Демон је у њему.‘ Дошао је Син човечји који једе и пије, а опет се говори: ’Гле изјелице и пијанице, пријатеља порезника и грешника‘“ (Матеј 11:18, 19). Јован је био Назиреј, што значи да је живео веома једноставно и чак није пио вино. Па ипак, људи његовог времена говорили су да га је опсео демон (Бројеви 6:2, 3; Лука 1:15). С друге стране, Исус је умерено јео и пио. Живео је као и сви остали. Међутим, други су га осуђивали да претерује у јелу и пићу. Очигледно је људима немогуће угодити.

Исус је људе свог времена упоредио с децом на трговима која не играју када друга деца свирају фрулу, нити тугују када су она у жалости. „Али мудрост оправдавају њена дела“, закључио је Исус (Матеј 11:16, 19). Дакле, Јованова и Исусова дела показала су да су све оптужбе против њих биле неосноване.

Након што је говорио о нараштају, Исус је осудио градове Хоразин, Витсаиду и Капернаум, где је учинио многа чуда. Да је таква дела учинио у Тиру и Сидону, ти феничански градови би се покајали. Такође је поменуо и Капернаум, где је често боравио. Чак ни тамо га већина није прихватила. О том граду је рекао: „Лакше ће бити содомској земљи у Судњи дан него овом граду“ (Матеј 11:24).

Исус је затим одао хвалу свом Оцу што крије драгоцену истину „од мудрих и умних“, а открива је незнатнима. За њих се може рећи да су попут мале деце (Матеј 11:25). Њима је упутио следећи дирљив позив: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак“ (Матеј 11:28-30).

У ком смислу је Исус нудио окрепу? Верске вође су другима наметале крута и неразумна правила, као што су она о сабату. Због тога је народ веома патио. Али Исус их је крепио Божјим учењима, у којима нема ни трага људских традиција. Такође је нудио окрепу и онима који су били измучени због неправедних власти и који су били оптерећени због почињених грехова. Исус им је показао како им греси могу бити опроштени и како да буду у миру с Богом.

Сви они који дођу под Исусов угодан јарам могу да се предају његовом саосећајном и милосрдном Оцу и да му служе. То није бреме, јер Божје заповести нису тешке (1. Јованова 5:3).