Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 97. ПОГЛАВЉЕ

Поређење о радницима у винограду

Поређење о радницима у винограду

МАТЕЈ 20:1-16

  • „ПОСЛЕДЊИ“ РАДНИЦИ У ВИНОГРАДУ ПОСТАЋЕ „ПРВИ“

Исус је управо својим слушаоцима у Переји рекао да ће ’многи који су први бити последњи, а последњи први‘ (Матеј 19:30). Он је то поново истакао тако што је испричао једно поређење о радницима у винограду.

„С небеским краљевством је као с човеком, домаћином, који је изашао рано ујутру да унајми раднике за свој виноград. Кад се погодио с радницима за денар на дан, послао их је у свој виноград. Кад је опет изашао око трећег сата, видео је друге како беспослени стоје на тргу и рекао им је: ’Идите и ви у виноград, па ћу вам дати колико буде право.‘ И отишли су. Опет је изашао око шестог и деветог сата и учинио исто тако. На крају је изашао око једанаестог сата и нашао друге како стоје, па им је рекао: ’Зашто цео дан стојите овде беспослени?‘ Они су му одговорили: ’Зато што нас нико није унајмио.‘ А он им је рекао: ’Идите и ви у виноград‘“ (Матеј 20:1-7).

Они који су слушали Исуса вероватно су помислили на Јехову Бога када су чули „небеско Краљевство“ и „домаћин“. У Светом писму се за Јехову каже да је власник винограда, који је представљао израелски народ (Псалам 80:8, 9; Исаија 5:3, 4). Они који су били под Мојсијевим законом упоређени су с радницима у винограду. Међутим, Исус сада није говорио о нечему што се већ догодило. Он је описивао ситуацију која је постојала у његово време.

За верске вође, попут фарисеја који су га недавно искушавали постављајући му питање о разводу, могло би се рећи да су непрестано радили за Бога. Они су били попут радника који су радили цео дан и очекивали пуну плату, која је износила један денар на дан.

Свештеници и друге верске вође сматрали су да обичан народ служи Богу мање од њих, попут оних који су касније почели да раде у Божјем винограду. У Исусовом поређењу, то су радници који су унајмљени „око трећег сата“ (9 сати пре подне) или касније у току дана — око шестог, деветог, и на крају око једанаестог сата (17 сати).

На оне који су следили Исуса гледало се као на ’проклет народ‘ (Јован 7:49). Они су били рибари или други обични радници. А онда је у јесен 29. н. е. „господар винограда“ послао Исуса да позива те угњетаване људе. Требало је да као његови ученици служе Богу. Они су били „последњи“ које је Исус поменуо, радници који су почели да раде око једанаестог сата.

У закључку своје приче, Исус је описао шта се десило на крају радног дана: „Кад се спустило вече, господар винограда је рекао свом настојнику: ’Позови раднике и исплати их, почевши од последњих па до првих.‘ Кад су дошли они који су били унајмљени од једанаестог сата, добили су сваки по денар. А кад су дошли они први, помислили су да ће добити више, али и они су добили по денар. Примивши плату, почели су да приговарају домаћину: ’Ови последњи радили су један сат, а ти си их изједначио с нама који смо цео дан напорно радили и трпели жегу!‘ А он је одговорио једноме од њих: ’Пријатељу, не чиним ти неправду. Зар се ниси погодио са мном за денар? Узми своје и иди. Овом последњем хоћу да дам исто као и теби. Зар немам право да с оним што је моје чиним шта хоћу? Зар је твоје око зло зато што сам ја добар?‘ Тако ће последњи бити први, а први последњи“ (Матеј 20:8-16).

Ученике  је можда занимао последњи део ове Исусове приче. Како ће верске вође, које за себе мисле да су „први“, постати „последњи“? Како ће Исусови ученици постати „први“?

Исусови ученици, које су фарисеји и други сматрали „последњима“, постаће „први“ и примиће пуну плату. Након Исусове смрти, земаљски Јерусалим ће бити одбачен и Бог ће потом изабрати нови народ, ’Израел Божји‘ (Галатима 6:16; Матеј 23:38). Јован Крститељ је говорио о њима када је помињао крштење светим духом. Они који су били „последњи“ постаће први који ће бити крштени светим духом и имаће част да буду сведоци за Исуса „све до краја земље“ (Дела апостолска 1:5, 8; Матеј 3:11). Иако ученици нису у потпуности разумели велику промену о којој је Исус говорио, ипак су могли да предвиде да ће бити предмет мржње верских вођа, које ће постати „последњи“.