Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 92. ПОГЛАВЉЕ

Захвалност једног губавца

Захвалност једног губавца

ЛУКА 17:11-19

  • ИЗЛЕЧЕЊЕ ДЕСЕТ ГУБАВАЦА

Након што је умакао Синедриону, који је планирао да га убије, Исус је отишао североисточно од Јерусалима, у град који се звао Јефрем. Тамо се са својим ученицима склонио од непријатеља (Јован 11:54). Међутим, пошто се ближила Пасха, убрзо је кренуо на север. Тако је последњи пут пролазио кроз Самарију и Галилеју, будући да је била 33. н. е. и да се ближила његова смрт.

На почетку овог путовања, док је ишао од села до села, наишао је на десет људи који су боловали од губе. Ова болест понекад води до распадања телесног ткива, као на пример на прстима, стопалима или ушима (Бројеви 12:10-12). Божји Закон је од губаваца очекивао да вичу: „Нечист, нечист!“ и да живе далеко од других (Левитска 13:45, 46).

Због тога су се и ових десет губаваца држали подаље од Исуса. Међутим, на сав глас су викали: „Исусе, Учитељу, смилуј нам се!“ Када их је угледао, Исус им је рекао: „Идите и покажите се свештеницима“ (Лука 17:13, 14). На тај начин показао је поштовање према Божјем Закону, према ком су свештеници могли прогласити неког губавца чистим, након што се он опорави од своје болести. Тако је излечени човек поново могао бити део друштва (Левитска 13:9-17).

Десет губаваца су веровали да Исус може да их излечи. Зато су кренули код свештеника, чак и пре него што су били излечени. Док су били на путу, њихова вера у Исуса је била награђена. Схватили су да им је тело поново здраво!

Деветорица њих наставили су својим путем, али један није. У питању је био Самарићанин. Он се вратио да би потражио Исуса. Зашто? Био је веома захвалан за оно што је Исус учинио за њега. Тај излечени човек ’славио је Бога на сав глас‘, јер је схватио да му је заправо Бог обновио здравље (Лука 17:15). Зато је, када је пронашао Исуса, пао ничице пред њим и захвалио му.

Исус је упитао окупљено мноштво: „Зар се нису очистила десеторица? Где су онда остала деветорица? Зар се ниједан од њих није вратио да би дао славу Богу, осим овог човека из другог народа?“ А затим је излеченом Самарићанину рекао: „Устани и иди. Твоја вера те је излечила“ (Лука 17:17-19).

Када је излечио десет губаваца, Исус је показао да има Божју подршку. Један од њих, онај који је показао захвалност, није био само излечен већ му је Исус постао пут у живот. У наше време, Јехова не користи Исуса да би лечио људе. Међутим, ако верујемо у Исуса, он и нама може постати пут у живот, и то вечни живот. Да ли показујемо захвалност попут Самарићанина?