Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

Пут, истина и живот

Пут, истина и живот

Свако воли да чује неку добру вест. Постоји једна посебно добра вест за вас и вашу породицу.

Она се налази у Библији, књизи коју је Створитељ целог свемира, Јехова Бог, дао да се запише пре много година. У публикацији коју држите, обрађују се четири библијске књиге у којима се налази веома добра вест за све нас. Те књиге су познате по именима оних које је Бог надахнуо да их запишу, а то су Матеј, Марко, Лука и Јован.

Многима су њихови записи познати као четири јеванђеља. Сва четири износе јеванђеље, то јест добру вест о Исусу — да ће Бог преко њега спасти свет и да ће он као Краљ Божјег небеског Краљевства донети вечне благослове људима који исказују веру у њега (Марко 10:17, 30; 13:13).

ЗАШТО ЧЕТИРИ ЈЕВАНЂЕЉА?

Можда се питате зашто је Бог надахнуо четири записа о Исусовом животу и учењима.

Имати одвојене записе о Исусу добро је из више разлога. Да бисмо то приказали, замислимо како четири човека слушају говор једног чувеног учитеља. Човек који стоји испред њега је порезник. Онај који је учитељу здесна је лекар, а слева је рибар и учитељев близак пријатељ. Четврти човек је иза учитеља, он је посматрач и најмлађи је од њих. Сва четворица су искрени људи и запажају различите ствари. Ако би сваки написао оно што је учитељ говорио и чинио, имали бисмо четири записа с различитим детаљима и догађајима. Читајући их могли бисмо добити једну заокружену слику оног што је учитељ говорио и чинио. Овај пример нам помаже да разумемо зашто је добро што имамо четири одвојена извештаја о животу Великог Учитеља, Исуса.

Порезник из примера има на уму особе јеврејског порекла и зато учења и догађаје тако групише да би првенствено помогао њима. Лекар истиче лечење болесних и немоћних и зато не помиње све што је порезник забележио, или ствари  износи другачијим редом. Близак пријатељ истиче учитељева осећања и особине. Оно што бележи најмлађи краће је и концизније. Међутим, речи све четворице су тачне. Овај пример добро приказује да то што имамо четири записа о Исусовом животу продубљује наше разумевање онога што је радио, онога чему је поучавао и какав је био.

Неки можда користе изразе попут ’Јеванђеље по Матеју‘ или ’Јованово јеванђеље‘. То није нетачно, јер свако од њих садржи ’добру вест о Исусу Христу‘ (Марко 1:1). Међутим, у ширем смислу, постоји само једно јеванђеље, то јест добра вест о Исусу, записано у четири засебна извештаја.

Многи који су проучавали Божју Реч упоређивали су и слагали догађаје и чињенице које су записали Матеј, Марко, Лука и Јован. То је око 170. н. е. учинио и сиријски писац Татијан. Он је истраживао јеванђеља и дошао до закључка да су сва четири извештаја тачна и надахнута од Бога. Тако је саставио Дијатесарон, један прегледан извештај о Исусовом животу и служби.

Ова књига, Исус — пут, истина и живот, износи исто тако прегледан извештај о Исусовом животу, али с више чињеница и детаља. То је могуће зато што сада имамо дубљи увид у испуњења многих Исусових пророчанстава и поређења. Такође боље разумемо оно што је говорио и радио, као и хронолошки след догађаја. Поред тога, археолошка открића су расветлила неке детаље и показала нам угао гледања писаца. Наравно, не треба бити догматичан када је реч о редоследу сваког појединог догађаја. Узимајући све у обзир, настојали смо да на разуман и логичан начин изнесемо догађаје из Исусовог живота.

ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Док будете читали ову књигу, имајте на уму њену главну поруку. Присетите се да је лично Исус Христ рекао апостолу Томи: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6).

Читање ове публикације помоћи ће вам да увидите да је Исус заиста „пут“. Једино је преко њега могуће приближити се Јехови Богу у молитви. Поред тога, Исус је за нас пут у том смислу што нам омогућава да се помиримо с Богом (Јован 16:23; Римљанима 5:8). Дакле, само преко Исуса можемо имати добар однос с Богом.

Исус је и „истина“. Он је говорио и живео у складу с истином. Био је право отелотворење истине. Испунио је многа пророчанства која су ’посредством њега постала „да“‘ (2. Коринћанима 1:20; Јован 1:14). Та пророчанства нам помажу да увидимо да је он имао пресудну улогу у испуњењу Божје воље (Откривење 19:10).

Исус Христ је такође „живот“. Положивши свој савршени живот, дао је откупнину и тако нам омогућио да ’освојимо прави живот‘, то јест „вечни живот“ (1. Тимотеју 6:12, 19; Ефешанима 1:7; 1. Јованова 1:7). Такође представља живот и за милионе оних који су умрли и који ће бити враћени у живот да би вечно живели у Рају на земљи (Јован 5:28, 29).

Сви треба да разумемо и дубоко ценимо улогу коју Исус има у остварењу Божје намере. Он је „пут и истина и живот“. Нека вам читање о њему донесе велико уживање.