Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 15. ПОГЛАВЉЕ

Исусово прво чудо

Исусово прво чудо

ЈОВАН 2:1-12

  • СВАДБА У КАНИ

  • ИСУС ПРЕТВАРА ВОДУ У ВИНО

Прошло је три дана од када је Натанаило постао један од Исусових првих ученика. Исус и барем још неки од његових ученика кренули су на север, у Галилеју. Они су били на путу у Кану, место одакле је Натанаило. Оно се налазило у брдовитом подручју, северно од Назарета, у ком је Исус одрастао. Тамо су били позвани на свадбу.

На свадби је такође била Исусова мајка. Она је добро познавала младенце, тако да је помагала око гостију. Зато је брзо запазила кад је нестало вина, па је рекла Исусу: „Немају вина“ (Јован 2:3).

Заправо, предложила му је да учини нешто поводом тога. На то јој је он рекао: „Шта ја имам с тим, жено?“ (Јован 2:4). Он није био нељубазан према њој, већ је употребио идиом којим се на изворном језику изражавало неслагање. Заправо, будући да је Божји помазани Краљ, требало је да прима смернице само од свог небеског Оца, а не од породице и пријатеља. Зато је Марија мудро све препустила у руке свог сина и рекла послужитељима: „Што год вам каже, учините“ (Јован 2:5).

Исус је показао на шест камених ћупова за воду, чија је запремина била око 40 литара, и рекао послужитељима: „Напуните ћупове водом.“ Затим је рекао: „Захватите сада и однесите домаћину свадбе“ (Јован 2:7, 8).

Домаћин свадбе је био одушевљен квалитетом вина, али није знао како је оно настало. Позвао је младожењу и рекао му: „Сваки човек износи најпре добро вино, а кад се људи опију, лошије. А ти си чувао добро вино све до сада“ (Јован 2:10).

Ово је било Исусово прво чудо. Након тога је вера Исусових ученика била још јача. Касније је Исус са својом мајком и полубраћом отишао у Капернаум, који се налазио на северозападној обали Галилејског мора.