Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 13. ПОГЛАВЉЕ

Исусова искушења

Исусова искушења

МАТЕЈ 4:1-11; МАРКО 1:12, 13; ЛУКА 4:1-13

  • САТАНА ИСКУШАВА ИСУСА

Одмах након крштења, Исус је под вођством Божјег духа отишао у Јудејску пустињу. Знамо да су се приликом његовог крштења ’небеса отворила‘ и да се сетио онога што је учио и радио на небу (Матеј 3:16). Нема сумње да је имао пуно тога за размишљање!

У пустињи је Исус провео 40 дана и 40 ноћи. За то време ништа није јео. А онда, када је осетио велику глад, пришао му је Сатана Ђаво да би га искушао: „Ако си син Божји, реци овом камењу да постане хлеб“ (Матеј 4:3). Знајући да је погрешно да своје чудотворне моћи употреби за себе, Исус је одбио да то учини.

Али Ђаво се ту није зауставио. Покушао је да га наведе да се баци с храмског зида. Али он је одбио да се на тај начин размеће својом моћи. Цитирајући Писмо, показао је да је погрешно искушавати Бога.

Затим га је Ђаво и трећи пут искушао тако што му је на неки посебан начин показао „сва краљевства света и њихову славу“, а затим рекао: „Све ћу ти ово дати ако паднеш и поклониш ми се.“ Исус га је опет одсечно одбио: „Одлази, Сатано!“ (Матеј 4:8-10). Он није попустио пред том кушњом, јер је знао да само Јехову Бога треба обожавати. Тако је остао веран Јехови.

Ова искушења и начин како је Исус реаговао поучни су за нас. Пошто је Исус заиста био искушан, разумемо да Ђаво није само неко зло, као што неки тврде. Он је стварна, невидљива особа. Такође можемо разумети да он стоји иза светских власти и да их контролише. Како би их иначе могао понудити Исусу и како би то за Исуса могло бити искушење?

Поред тога, Ђаво је рекао Исусу да ће га, ако му се само поклони, наградити тако што ће му дати сва краљевства света. Можда ће Ђаво и нас покушати да искуша тако што ће нам пружити прилику да стекнемо богатство, моћ или положај. Бићемо мудри ако у мислима задржимо Исусов пример и останемо верни Богу у сваком искушењу у ком се нађемо! Међутим, не треба да заборавимо да је Ђаво оставио Исуса само „до неке друге прилике“ (Лука 4:13). Тако је и с нама. Зато увек треба да будемо на опрезу!

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Како одолети искушењу

Прави мушкарци и жене одолевају искушењима. Шест савета ће вам помоћи да изградите чврсте ставове и избегнете проблеме због попуштања неком искушењу.