Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

Опонашајмо Исуса у. . .

Опонашајмо Исуса у. . .

САМИЛОСТИ

Исус је био савршен човек, па није осетио бројне невоље и бриге које погађају несавршене људе. Ипак, веома је волео људе. Био је спреман да се у великој мери жртвује за њих — да чини ствари које на први поглед нису деловале неопходно. На то га је покретала самилост. О неким примерима можемо читати у поглављима 32, 37, 57 и 99.

ПРИСТУПАЧНОСТИ

И стари и млади су осећали слободу да приђу Исусу јер он није био надмен и недодирљив. Видели су колико му је стало до њих и зато су се добро осећали у његовом друштву. То је очигледно у поглављима 25, 27 и 95.

МОЛИТВИ

Исус се редовно, искрено молио свом Оцу, како сам тако и у друштву суверника. Молио се у многим приликама, а не само пре оброка. Свом Оцу се обраћао да би му захваљивао, да би га хвалио и од њега тражио вођство пре доношења важних одлука. Неке примере можемо наћи у поглављима 24, 34, 91, 122 и 123.

НЕСЕБИЧНОСТИ

Исус је понекад жртвовао потребан одмор и опуштање да би збринуо потребе других. Није имао став ’прво ја‘. У томе нам је такође пружио изврстан пример. О томе можемо читати у поглављима 19, 41 и 52.

ОПРАШТАЊУ

Исус није само поучавао да треба опраштати већ је то показивао у свом опхођењу с ученицима и другима. С тим у вези, можемо дубоко размишљати о ономе што се налази у поглављима 26, 40, 64, 85 и 131.

РЕВНОСТИ

Проречено је да ће већина Јудејаца одбацити Месију и да ће га на крају непријатељи убити. Исус је због тога могао да чини за друге само онолико колико је морао. Али он је ревно поучавао људе да на исправан начин служе Богу. Тиме је поставио диван пример ревности свим својим следбеницима који се суочавају с равнодушношћу, па чак и противљењем. О томе се говори у поглављима 16, 72 и 103.

ПОНИЗНОСТИ

Исус је у много чему био изнад људи. На пример, у знању и мудрости. Због своје савршености, без сумње је у физичком и менталном погледу надмашивао све око себе. Па ипак, понизно је служио другима. О томе можемо читати у поглављима 10, 62, 66, 94 и 116.

СТРПЉЕЊУ

Исус је био стрпљив са својим апостолима и другима који нису успевали да га опонашају или примене оно чему их је поучавао. Стрпљиво је понављао поуке које су им биле потребне да би се приближили Јехови. Неки примери Исусовог стрпљења налазе се у поглављима 74, 98, 118 и 135.