Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 121. ПОГЛАВЉЕ

„Будите храбри, ја сам победио свет“

„Будите храбри, ја сам победио свет“

ЈОВАН 16:1-33

  • УСКОРО АПОСТОЛИ НЕЋЕ ВИДЕТИ ИСУСА

  • ЖАЛОСТ АПОСТОЛА ЋЕ СЕ ПРЕТВОРИТИ У РАДОСТ

Исус се спремао да са апостолима напусти горњу собу где су прославили Пасху. Након многих поучних и охрабрујућих речи, он је закључио: „Ово сам вам говорио да се не поколебате у вери.“ Зашто је било на месту то што им је рекао? Објаснио им је: „Избациваће вас из синагога. У ствари, долази час кад ће свако ко вас убије мислити да служи Богу“ (Јован 16:1, 2).

То је сигурно узнемирило апостоле. Иако им је Исус и раније говорио да ће их свет мрзети, није им до сада отворено рекао да ће бити убијани. Зашто је то рекао тек сада? „То вам нисам рекао у почетку, јер сам био с вама“ (Јован 16:4). Дошло је време да их ојача, пошто ће их напустити. То ће им помоћи да се касније не спотакну.

Затим је додао: „Идем к ономе који ме је послао, али нико од вас ме не пита: ’Куда идеш?‘“ Раније те вечери су га испитивали о томе куда намерава да иде (Јован 13:36; 14:5; 16:5). Међутим, сада их је потресло оно што им је рекао о прогонствима која ће их задесити. Зато су били заокупљени размишљањем о томе, па га нису ништа питали о слави која га чека или о томе шта све то значи за праве Божје слуге. Исус је приметио: „Жалост [је] испунила ваше срце јер сам вам то рекао“ (Јован 16:6).

Затим је објаснио: „За ваше је добро што ја одлазим. Јер ако не одем, помоћник неће доћи к вама, али ако одем, послаћу га к вама“ (Јован 16:7). Исус је морао умрети и отићи на небо да би ученици примили свети дух. Тај дух он може послати својим слугама било где на планети.

Свети дух ће ’показати свету шта је грех, шта је праведност, а шта осуда‘ (Јован 16:8). Дакле, биће разоткривено то што свет није показао веру у Божјег Сина, Исуса. Његов одлазак на небо ће пружити доказе о његовој праведности и показаће зашто Сатана, „владар овог света“, заслужује да буде осуђен (Јован 16:11).

„Још имам много тога да вам кажем“, наставио је Исус, „али сада то не можете носити.“ Када на њих буде изливен свети дух, он ће им помоћи да разумеју „сву истину“ и да живе по њој (Јован 16:12, 13).

Апостоле је збунило оно што је Исус након тога рекао: „Још мало, и више ме нећете видети.“ Зато су питали један другога шта то значи. Исус је схватио да су желели да чују објашњење, па им је рекао: „Заиста, заиста, кажем вам, ви ћете плакати и нарицати, а свет ће се радовати. Ви ћете се жалостити, али ваша ће се жалост претворити у радост“ (Јован 16:16, 20). Када он буде убијен следећег поподнева, верске вође ће се радовати, а ученици ће бити жалосни. Међутим, њихова жалост ће се претворити у радост кад Исус буде ускрснут. Та радост ће бити још већа када Бог на њих излије свети дух.

Исус је ситуацију у којој ће се наћи апостоли упоредио са женом која треба да се породи. Он је рекао: „Жена је жалосна кад рађа јер је дошао њен час, али кад роди дете, више се не сећа муке, од радости што је човек дошао на свет.“ Исус је охрабрио апостоле: „Тако сте и ви сада жалосни, али опет ћу вас видети и срце ће се ваше радовати и нико вам неће одузети вашу радост“ (Јован 16:21, 22).

 До тада се апостоли нису молили у Исусово име. Али сада им је рекао: „У тај дан ћете молити у моје име.“ Због чега у његово име? То није значило да им Отац иначе не би услишио молбе. Исус је о томе рекао: „Сам Отац вас воли јер сте ви волели мене и веровали сте да сам ја изашао као Очев заступник“ (Јован 16:26, 27).

Те речи су охрабриле и ојачале апостоле, па су рекли: „Зато верујемо да си изашао од Бога.“ Али њихова вера ће ускоро бити испитана. Исус је рекао шта ће се убрзо догодити: „Ево, долази час, и већ је дошао, кад ћете се разбежати свако својој кући и оставићете ме самог.“ Ипак их је уверио: „То сам вам рекао да посредством мене имате мир. У свету имате невољу, али будите храбри, ја сам победио свет“ (Јован 16:30-33). Дакле, Исус их неће напустити. Уверио их је да и они, баш као он, могу победити свет тако што ће верно вршити Божју вољу, и то упркос покушајима Сатане и његовог света да сломе њихову беспрекорност.