Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 138. ПОГЛАВЉЕ

С десне стране Богу

С десне стране Богу

ДЕЛА АПОСТОЛСКА 7:56

  • ИСУС С ДЕСНЕ СТРАНЕ БОГУ

  • САВЛЕ ПОСТАЈЕ УЧЕНИК

  • РАЗЛОГ ЗА РАДОСТ

Десет дана након што је Исус узашао на небо, изливање светог духа на Педесетницу пружило је доказ да је он заиста на небу. Додатни докази ће тек уследити. Тренутак пре него што ученик Стефан буде каменован због свог верног сведочења, узвикнуће: „Ево, видим отворена небеса и Сина човечјег како стоји с десне стране Богу“ (Дела апостолска 7:56).

У вези с тим, Исус је сада чекао једну посебну заповест која је проречена у Божјој Речи. О томе је Давид под надахнућем написао: „Јехова је рекао мом Господу: ’Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим‘“ Кад дође време за то, он ће отићи ’међу непријатеље своје и покорити их‘ (Псалам 110:1, 2). Али шта ће радити на небу док не дође време да се супротстави својим непријатељима?

На Педесетницу 33. н. е., настала је хришћанска скупштина. Од тада Исус с неба влада над својим помазаним ученицима (Колошанима 1:13). Води их док проповедају и припрема их за улогу која их чека у будућности. Наиме, они који остану верни до смрти биће ускрснути и служиће као краљеви с њим у Краљевству.

Изванредан пример човека који ће бити један такав краљ био је Савле, познатији по свом римском имену, Павле. Био је Јудејац, реван за Божји закон, али је та ревност под утицајем јудејских вођа била погрешно усмерена тако да је чак одобравао каменовање Стефана. Надаље, „испуњен претњом и силном жељом да побије Господове ученике“ кренуо је за Дамаск. Првосвештеник Кајафа га је овластио да ухапси Исусове ученике и да их доведе у Јерусалим (Дела апостолска 7:58; 9:1). Међутим, док је био на путу, одједном га је обасјала сјајна светлост и он је пао на земљу.

„Савле, Савле, зашто ме прогониш?“, зачуо се глас ниоткуда. „Ко си ти, Господе?“, упитао је Савле. „Ја сам Исус, кога ти прогониш“, гласио је одговор (Дела апостолска 9:4, 5).

Тада је Исус рекао Савлу да оде у Дамаск и сачека смернице. Међутим, Савле није могао да хода сам јер га је чудесна светлост ослепила. У једној другој визији, Исус се појавио Ананији, једном од својих ученика у Дамаску. Рекао му је да оде у једну кућу и потражи Савла. Ананији није било свеједно да то учини, али га је Исус уверио: „Тај човек [ми је] изабрана посуда да носи моје име незнабошцима, а и краљевима и Израеловим синовима.“ Након тога, Савлу се вратио вид и у Дамаску је „почео да проповеда о Исусу, да је он Син Божји“ (Дела апостолска 9:15, 20).

Уз Исусову подршку, Павле и други проповедници су наставили да проповедају добру вест, дело које је Исус започео. Бог их је благосиљао и били су веома успешни. Око 25 година након што се Исус појавио Павлу на путу за Дамаск, Павле је написао да се добра вест „проповедала међу свим створењима под небом“ (Колошанима 1:23).

Годинама касније, Исус ће свом вољеном апостолу Јовану дати неколико визија, о којима можемо читати у библијској књизи Откривење. У тим визијама, Јован је такорећи видео Исуса како се враћа у краљевској сили (Јован 21:22). „Путем надахнућа доспео сам у Господов дан“, написао је Јован (Откривење 1:10). Када ће тај дан доћи?

Пажљивим проучавањем библијских пророчанстава можемо разумети да „Господов дан“ почиње у савремено доба. Године 1914, избио је Први светски рат. Деценије које су уследиле након тога биле су обележене ратовима, пошастима, глађу, земљотресима и другим доказима који показују да се у свеопштим размерама испуњава „знак“ који је Исус дао својим апостолима када је говорио о својој „присутности“ и „свршетку“ (Матеј 24:3, 7, 8, 14). Сада се проповеда добра вест о Краљевству, не само на подручју Римског царства већ по целом свету.

Јован је под надахнућем написао шта то значи: „Сада је настало спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт његовог Христа“ (Откривење 12:10). Дакле, Божје небеско Краљевство о коме је Исус ревно проповедао сада је стварност!

То су дивне вести за све Исусове верне ученике. Они су примили к срцу Јованове речи: „Зато веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима! Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:12).

Исус више не чека с Очеве десне стране. Сада влада као Краљ и ускоро ће уништити своје непријатеље (Јеврејима 10:12, 13). Заиста нам предстоје узбудљива времена!