Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 115. ПОГЛАВЉЕ

Припрема за Исусову последњу Пасху

Припрема за Исусову последњу Пасху

МАТЕЈ 26:1-5, 14-19; МАРКО 14:1, 2, 10-16; ЛУКА 22:1-13

  • ЈУДА ИСКАРИОТСКИ ПЛАЋЕН ДА ИЗДА ИСУСА

  • ДВА АПОСТОЛА ПРИПРЕМАЈУ ПАСХУ

Исус је завршио с поучавањем четворице апостола на Маслинској гори, одговоривши им на питања о својој присутности и свршетку света.

Тај 11. нисан је заиста био пун активности! Исус и апостоли су вероватно били на путу за Витанију, где ће преноћити. Тада им је он рекао: „Знате да је за два дана Пасха, и да Син човечји треба да буде предат да га прибију на стуб“ (Матеј 26:2).

Исус је очигледно следећи дан, среду, провео насамо са апостолима. У уторак је прекоравао верске вође и јавно разоткривао њихову злоћу. Они су тражили начин да га убију. Зато се он није појављивао у јавности тог 12. нисана како га ништа не би спречило да следеће вечери након заласка сунца, када ће почети 14. нисан, с апостолима прослави Пасху.

Међутим, верске вође и старешине народа нису мировале. Окупили су се у дворишту куће првосвештеника, Кајафе. Због чега? Били су љути јер их је Исус разоткрио. Сада су се удружили и договарали „како да на превару ухвате Исуса и убију га“. Како ће то учинити и када? Говорили су међу собом: „Не на празник, да не избије побуна у народу“ (Матеј 26:4, 5). Плашили су се јер су многи волели Исуса.

У међувремену је те верске вође неко посетио. На њихово изненађење, био је то Јуда Искариотски, један од Исусових апостола. Сатана га је навео да изда свог Учитеља. Јуда их је упитао: „Шта ћете ми дати да вам га издам?“ (Матеј 26:15). Одушевљено су се ’договорили да му дају сребрни новац‘ (Лука 22:5). Колико су били спремни да дају? Сложили су се да му  дају 30 сребрника. Значајно је запазити да је цена за роба била 30 сикала (Излазак 21:32). Верске вође су тако показале непоштовање према Исусу, као да његов живот вреди веома мало. Јуда је затим почео да „тражи прилику да им га изда кад не буде народа у близини“ (Лука 22:6).

Након заласка сунца у среду, почео је 13. нисан. То је била шеста и последња ноћ коју је Исус провео у Витанији. Следећег дана је требало да начине последње припреме за прославу Пасхе. Требало је да набаве јагње, како би се могло заклати и цело испећи након почетка 14. нисана. Где ће појести тај оброк и ко ће га припремити? Исус није дао никакве детаље о томе, тако да Јуда ништа није могао јавити свештеничким главарима.

У четвртак, вероватно у рано поподне, Исус је послао Петра и Јована из Витаније са задатком: „Идите и припремите нам пасхалну жртву да једемо.“ Они су на то упитали: „Где хоћеш да је припремимо?“ Исус им је рекао: „Кад уђете у град срешће вас човек који носи крчаг с водом. Пођите за њим у кућу у коју уђе. И реците домаћину те куће: ’Учитељ те пита: „Где је гостинска соба у којој могу да једем пасхалну жртву са својим ученицима?“‘ Он ће вам показати велику намештену горњу собу. Тамо је припремите“ (Лука 22:8-12).

Нема сумње да је власник те куће био Исусов ученик. Можда је очекивао да ће Исус користити његову кућу да би прославио Пасху. Када су два апостола дошла у Јерусалим, нашла су све како им је Исус рекао. Затим су се они побринули да се спреми јагње и да се уради све што је потребно за прославу Пасхе за 13 особа — Исуса и 12 апостола.