Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 116. ПОГЛАВЉЕ

Поука о понизности на последњој Пасхи

Поука о понизности на последњој Пасхи

МАТЕЈ 26:20; МАРКО 14:17; ЛУКА 22:14-18; ЈОВАН 13:1-17

  • ИСУС СА СВОЈИМ АПОСТОЛИМА НА ПОСЛЕДЊОЈ ПАСХИ

  • ИСУС ПЕРЕ НОГЕ АПОСТОЛИМА

Послушавши Исусове речи, Петар и Јован су стигли у Јерусалим да би све припремили за Пасху. Касније су за њима кренули и Исус и осталих десет апостола. Било је поподне и сунце је тонуло за хоризонт, док су Исус и његови апостоли силазили с Маслинске горе. Ово је последњи пут да је овде по дану пре него што ускрсне.

Убрзо су стигли до града и упутили се ка кући где је требало да прославе Пасху. Попели су се у велику собу на спрату. Тамо је све било спремно како би могли насамо да обележе Пасху. Исус се радовао овој прилици, што се види из његових речи: „Жарко сам желео да једем ову пасхалну жртву с вама пре својих патњи“ (Лука 22:15).

Много година раније, уведен је обичај да се међу окупљенима на Пасхи проноси више чаша вина. Сада, након што му је додата једна чаша, Исус је захвалио Богу и рекао: „Узмите је и додајте један другом. Јер кажем вам, од сада више нећу пити од виноградског рода док не дође Божје краљевство“ (Лука 22:17, 18). Требало је да буде јасно да се ближила његова смрт.

Током пасхалне вечере, догодило се нешто необично. Исус је устао, скинуо своје горње хаљине и узео пешкир. Онда је налио воду у посуду коју је ту нашао. Обично би се домаћин побринуо да неко, вероватно слуга, опере ноге гостима (Лука 7:44). Овом приликом није било домаћина, па је то урадио Исус. То је могао да уради било који од апостола, али није ниједан. Да ли је разлог можда био тај што је још увек међу њима постојало надметање ко је већи? У сваком случају, сада их је био стид што им Исус пере ноге.

Када је Исус стигао до Петра, он се побунио: „Никада ти мени нећеш прати ноге.“ А Исус му је одговорио: „Ако те не оперем, нећеш бити у јединству са мном.“ Петар је одмах одговорио: „Господе, онда ми немој опрати само ноге него и руке и главу.“ Колико ли га је само изненадио Исусов одговор: „Ономе ко се окупао не треба прати ништа осим ногу, јер је сав чист. И ви сте чисти, али не сви“ (Јован 13:8-10).

Исус је опрао ноге свој дванаесторици, чак и Јуди Искариотском. Након што је обукао своје горње хаљине и вратио се за сто, упитао их је: „Да ли схватате шта сам вам учинио? Ви ми се обраћате са ’Учитељу‘  и ’Господе‘, и с правом то говорите, јер то и јесам. Дакле, ако сам ја, Господ и Учитељ, вама опрао ноге, и ви треба један другом да перете ноге. Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама. Заиста, заиста, кажем вам, роб није већи од свог господара, нити је онај ко је послат већи од онога који га је послао. Ако то знате, срећни сте ако тако и чините“ (Јован 13:12-17).

Била је то предивна поука о понизности! Исусови следбеници не треба да теже за истакнутим местима, мислећи да су важни и да други треба да им служе. Уместо тога, треба да следе Исусов пример, не тиме што би дословно прали ноге другима него тиме што би им радо, понизно и непристрано служили.