Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 137. ПОГЛАВЉЕ

Појављивања пре Педесетнице

Појављивања пре Педесетнице

МАТЕЈ 28:16-20; ЛУКА 24:50-52; ДЕЛА АПОСТОЛСКА 1:1-12; 2:1-4

  • ПОЈАВЉИВАЊЕ ПРЕД МНОГИМА

  • УЗЛАЗАК НА НЕБО

  • ИЗЛИВАЊЕ СВЕТОГ ДУХА НА ОКО 120 УЧЕНИКА

Након што је ускрснуо, Исус се састао са 11 апостола на једној гори у Галилеји. Тамо су били и други ученици, њих око 500, од којих су неки у почетку имали сумње (Матеј 28:17; 1. Коринћанима 15:6). Али Исус је сада желео да се свако од њих увери да је он жив.

Објаснио им је да му је Бог дао сву власт на небу и земљи. „Зато идите“, рекао им је, „и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их у име Оца и Сина и светог духа, учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (Матеј 28:18-20). Не само што је био жив већ је желео да се добра вест и даље проповеда.

Сви Исусови следбеници — мушкарци, жене и деца — добили су исти задатак, а то је стварање ученика. Противници ће покушавати да их зауставе у том проповедању и поучавању, али Исус их је охрабрио: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи.“ Шта је то значило за његове следбенике? Он им је рекао: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка.“ Исус није рекао да ће сви који буду проповедали чинити чуда. Али имаће подршку светог духа.

Појављивао се својим ученицима укупно 40 дана након ускрсења. Појављивао се у различитим телима и „неоспорним доказима показао да је жив“, поучавајући их о Божјем Краљевству (Дела апостолска 1:3; 1. Коринћанима 15:7).

Док су апостоли очигледно још били у Галилеји, Исус им је рекао да се врате у Јерусалим. Када се тамо нашао с њима, рекао им је: „Не идите из Јерусалима, него чекајте оно што је Отац обећао, о чему сте чули од мене. Јер Јован је крстио водом, а ви ћете недуго након ових дана бити крштени светим духом“ (Дела апостолска 1:4, 5).

Касније се Исус поново састао с апостолима. Затим их је „извео до Витаније“, на источној страни Маслинске горе (Лука 24:50). И поред свега што им је рекао о свом одласку, они су и даље веровали да ће он успоставити Краљевство на земљи (Лука 22:16, 18, 30; Јован 14:2, 3).

Зато су га упитали: „Господе, хоћеш ли у ово време Израелу обновити краљевство?“ Он им је једноставно одговорио: „Није ваше да знате времена или раздобља која Отац има у својој власти.“ Затим је поново нагласио шта треба да раде: „Него ћете примити снагу кад свети дух дође на вас и бићете ми сведоци у Јерусалиму, по целој Јудеји и Самарији и све до краја земље“ (Дела апостолска 1:6-8).

Апостоли су били са Исусом на Маслинској гори када је он почео да узлази на небо. Ускоро га је облак заклонио. Након ускрсења, Исус се појављивао у физичким телима. Али сада се дематеријализовао и узашао на небо као духовно биће (1. Коринћанима 15:44, 50; 1. Петрова 3:18). Док су апостоли гледали у небо за њим, појавила су се „два човека у белим хаљинама“. Били су то анђели у људским телима. Они су упитали: „Људи Галилејци, зашто стојите и гледате у небо? Овај Исус који је од вас узет на небо доћи ће на исти начин као што сте га видели да одлази на небо“ (Дела апостолска 1:10, 11).

Исусов одлазак није привукао пажњу јавности. Његови ученици су били једини посматрачи. Тако ће се вратити „на исти начин“, без знања јавности, само ће његови  верни следбеници препознати да је присутан у краљевској слави.

Апостоли су се вратили у Јерусалим. Наредних дана су се окупљали с другим ученицима, међу којима су били и ’Марија, Исусова мајка, и његова браћа‘ (Дела апостолска 1:14). Сви су били устрајни у молитви. На пример, молили су се за то ко ће заменити Јуду Искариотског, како би поново било 12 апостола (Матеј 19:28). Желели су да то буде ученик који је био очевидац Исусових дела и ускрсења. Зато су бацили жреб да одреде ко ће то бити. То је последњи пут да се у Библији помиње бацање жреба (Псалам 109:8; Пословице 16:33). Изабран је Матија, који је вероватно био међу седамдесеторицом ученика које је Исус послао да проповедају, и био је „придодат једанаесторици апостола“ (Дела апостолска 1:26).

Десет дана након Исусовог узласка на небо 33. н. е., почео је јудејски празник познат као Педесетница. Око 120 ученика било је окупљено у једној горњој соби у Јерусалиму. Одједном се чула бука као да је јак ветар испунио целу кућу. Изнад глава свих присутних, појавило се нешто као пламени језици. Тада су почели да говоре разним језицима. Било је то изливање светог духа које је Исус обећао! (Јован 14:26).