Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 117. ПОГЛАВЉЕ

Господова вечера

Господова вечера

МАТЕЈ 26:21-29; МАРКО 14:18-25; ЛУКА 22:19-23; ЈОВАН 13:18-30

  • ИСУС ОТКРИВА ДА ЈЕ ЈУДА ИЗДАЈНИК

  • УВОЂЕЊЕ СПОМЕН-СВЕЧАНОСТИ

Раније током вечери, Исус је пружио апостолима поуку о понизности тако што им је опрао ноге. Сада, по свему судећи после пасхалне вечере, он је цитирао пророчанство које је изрекао Давид: „Човек који је у миру са мном био, у ког сам се поуздао, који је хлеб мој јео, подигао се на мене.“ Затим је објаснио: „Један од вас ће ме издати“ (Псалам 41:9; Јован 13:18, 21).

Апостоли су гледали један у другога и сваки од њих је упитао: „Господе, да нисам ја?“ То питање је поставио чак и Јуда Искариотски. Петар је подстакао Јована, који је седео до Исуса, да открије о коме је реч. Зато се Јован нагнуо ка Исусу и упитао га: „Господе, ко је тај?“ (Матеј 26:22; Јован 13:25).

Исус је одговорио: „То је онај коме ћу дати залогај хлеба који умочим.“ Затим је узео хлеб, умочио га у чинију на столу и додао га Јуди, говорећи: „Син човечји одлази, као што је писано о њему, али тешко оном човеку који изда Сина човечјег! Том човеку би боље било да се није ни родио“ (Јован 13:26; Матеј 26:24). Сатана је тада ушао у Јуду, који се већ искварио и сада је изабрао да изврши Сатанину вољу и тако постане ’син уништења‘ (Јован 6:64, 70; 12:4; 17:12).

Исус је рекао Јуди: „Што чиниш, учини брже!“ Други апостоли су помислили да је Јуди, који је чувао кутију с новцем, заповедио: „’Купи оно што нам треба за празник‘, или да му је рекао нека да нешто сиромашнима“ (Јован 13:27-30). Али Јуда је отишао да изда Исуса.

Те исте вечери током Пасхе, Исус је увео један потпуно нови оброк. Узео је хлеб, захвалио  Богу, изломио га и дао ученицима да једу. Затим им је рекао: „Ово представља моје тело које ће се дати за вас. Чините ово мени на спомен“ (Лука 22:19). Изломљени хлеб је кружио међу апостолима и сви су јели од њега.

Затим је Исус узео чашу вина, захвалио Богу и пружио им је. Сви су пили из те чаше, за коју је Исус рекао: „Ова чаша представља нови савез на основу моје крви, која ће се пролити за вас“ (Лука 22:20).

Тако је Исус увео Спомен-свечаност, коју његову следбеници треба да обележавају 14. нисана сваке године. Она ће их подсећати на то што су Исус и његов Отац учинили како би човечанство ослободили греха и смрти. Она значи много више него што је Пасха значила Јудејцима, будући да пружа наду у право ослобођење свих побожних људи.

Исус је рекао да ће се његова крв „пролити за многе ради опроштења греха“. Међу многима који ће добити опроштај били су апостоли и други верни ученици. То су они који ће бити са Исусом у Краљевству његовог Оца (Матеј 26:28, 29).