Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 136. ПОГЛАВЉЕ

На обали Галилејског мора

На обали Галилејског мора

ЈОВАН 21:1-25

  • ИСУСОВО ПОЈАВЉИВАЊЕ КОД ГАЛИЛЕЈСКОГ МОРА

  • ПЕТАР И ДРУГИ ПОЗВАНИ ДА СЕ БРИНУ О ОВЦАМА

Исус је током последње вечери својим апостолима рекао: „Кад ускрснем, отићи ћу пред вама у Галилеју“ (Матеј 26:32; 28:7, 10). Сада су многи његови следбеници кренули тамо, али шта је требало да раде у Галилеји?

У једном тренутку, Петар је рекао шесторици апостола: „Идем да ловим рибу.“ А они су му рекли: „Идемо и ми с тобом“ (Јован 21:3). Целу ноћ су ловили, али без успеха. Док је свањивало, Исус се појавио на обали, али они га нису препознали. Зато им се обратио: „Дечице, зар немате ништа за јело?“ Одговорили су му: „Немамо!“ А он им је рекао: „Баците мрежу с десне стране чамца и наћи ћете“ (Јован 21:5, 6). Тада су ухватили толико риба да нису могли да извуку мрежу.

„То је Господ!“, рекао је Јован Петру (Јован 21:7). Тада је Петар брзо припасао хаљину, коју није носио док су ловили рибу, скочио у море и пливао око 90 метара до обале. Други су га полако пратили у чамцу, вукући мрежу пуну риба.

Док су се приближавали обали, видели су „жар на коме се пекла риба, и хлеб“. Исус им је рекао: „Донесите мало рибе коју сте сад уловили.“ Петар је извукао мрежу и у њој је било 153 велике рибе! „Дођите, доручкујте“, позвао их је Исус. Нико од ученика није се усудио да га пита: „Ко си ти?“, јер су знали да је то Исус (Јован 21:9-12). Било је то његово треће појављивање ученицима као групи.

Исус је свакоме од њих дао мало хлеба и рибе. Затим је, вероватно гледајући у рибе које су ухватили, упитао Симона: „Симоне, сине Јованов, волиш ли ме више од ових?“ Заправо, Исус је желео да зна да ли Петар више воли рибарски занат од дела које му је поверио. Петар му је рекао: „Да, Господе, ти знаш да те волим.“ Исус га је на то подстакао: „Храни моје јагањце“ (Јован 21:15).

Исус је поново упитао: „Симоне, сине Јованов, волиш ли ме?“ Петар је вероватно био збуњен, али је искрено одговорио: „Да, Господе, ти знаш да те волим.“ На то му је Исус опет рекао: „Паси моје овчице“ (Јован 21:16).

Затим га је и трећи пут упитао: „Симоне, сине Јованов, волиш ли ме?“ Можда се сада већ Петар забринуо да ли Исус доводи у питање његову верност. Зато је одлучно рекао: „Господе, ти знаш све, ти знаш да те волим.“ Тада је Исус поново нагласио шта Петар мора да ради: „Храни моје овчице“ (Јован 21:17). Дакле, они који предводе Божје стадо морају да служе онима које Бог доводи у њега.

Исус је био ухапшен и погубљен јер је радио оно за шта га је Бог послао на земљу. Сада је открио да и Петра чека слична смрт. „Кад си био млађи“, рекао му је Исус, „сам си се опасивао и ишао си куда си желео. А кад остариш, раширићеш руке и други ће те опасивати и водиће те куда не желиш.“ Међутим, ипак га је подстакао: „Пођи за мном“ (Јован 21:18, 19).

Петар је тада погледао апостола Јована и упитао: „Господе, шта ће бити с њим?“ Другим речима, каква будућност чека апостола кога је Исус посебно волео? Исус му је одговорио: „Ако ја желим да он остане док не дођем, шта се ти бринеш за то?“ (Јован 21:21-23). Петар није требало да се брине шта други раде већ да следи Исуса. Па ипак, Исус је указао да ће Јован надживети друге апостоле и да ће у визији видети Исуса како долази у краљевској слави.

Наравно, постоје још многе ствари које је Исус учинио, а које ни многи свици не би могли обухватити.