Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 106. ПОГЛАВЉЕ

Две приче о винограду

Две приче о винограду

МАТЕЈ 21:28-46; МАРКО 12:1-12; ЛУКА 20:9-19

  • ПРИЧА О ДВА СИНА

  • ПРИЧА О ВИНОГРАДАРИМА

Након што је ућуткао свештеничке главаре и старешине народа, који су довели у питање његову власт, Исус им је испричао још једну причу. У њој је разоткрио њихово право лице. Почео је овако:

„Један човек је имао два сина. Пришао је првом и рекао: ’Сине, иди данас да радиш у винограду.‘ Он му је одговорио: ’Нећу.‘ Али после му је било жао па је отишао. Затим је пришао другом и рекао му исто тако. А овај му је одговорио: ’Хоћу, господару‘, али није отишао. Који је од те двојице извршио очеву вољу?“ (Матеј 21:28-31, превод Нови свет, енглеско издање из 2013). Одговор је очигледан — први син је извршио очеву вољу.

Зато је Исус рекао својим противницима: „Заиста, кажем вам, порезници и блуднице иду испред вас у Божје краљевство.“ Порезници и блуднице баш попут првог сина у почетку нису били послушни Богу. Међутим, после су се покајали и почели да му служе. С друге стране, верске вође су биле попут другог сина. Тврдиле су да служе Богу, а у ствари нису. Након тога им је Исус рекао: „Јован [Крститељ] је дошао к вама и показао вам пут праведности, а ви му нисте веровали. Али порезници и блуднице су му веровали, а ви, иако сте то видели, нисте се после покајали и нисте му поверовали“ (Матеј 21:31, 32).

После ове приче, Исус је испричао још једну. Овог пута је показао да верске вође нису само оманули у томе што нису служили Богу. Они су заправо били зли. Због тога је Исус испричао следећу причу: „Један човек је засадио виноград и поставио ограду око њега, ископао је место за винску пресу и подигао стражарску кулу. Дао га је у закуп виноградарима и отпутовао у туђину. Кад је дошло време, послао је једног роба к виноградарима да узме од њих део виноградског рода. Али они су га ухватили, истукли и послали назад празних руку. Послао им је и другог роба. Њему су разбили главу и осрамотили га. Послао је и трећег, а њега су убили. Тако и многе друге, од којих су неке истукли, а неке побили“ (Марко 12:1-5).

Да ли ће они који су слушали Исуса разумети ову причу? Можда су се сетили Исаијиних отрежњавајућих речи: „Виноград Јехове над војскама дом је Израелов, људи су Јудини расадник који је волео. Правди се надао, а ево, закон се крши“ (Исаија 5:7). Исусова прича је доста слична овим речима. Власник винограда је Јехова, а виноград представља израелски народ, који је ограђен и заштићен Божјим Законом. Јехова је слао пророке да поуче његов народ и помажу му да доноси добар плод.

Међутим, „виноградари“ су малтретирали и убили „робове“ које им је он слао. Исус је то овако објаснио: „[Власник винограда] имао је још једног, вољеног сина. Њега је последњег послао к њима, рекавши: ’Поштоваће мог сина.‘ Али ти виноградари су међу собом рекли: ’Ово је наследник. Хајде да га убијемо, па ће наследство бити наше.‘ Тада су га ухватили, убили и избацили из винограда“ (Марко 12:6-8).

Сада је поставио следеће питање: „Шта ће урадити власник винограда?“ (Марко 12:9). Верске вође су одговориле: „Злочинце ће немилосрдно погубити, а виноград ће дати у закуп другим виноградарима који ће му давати плодове у своје време“ (Матеј 21:41).

Овим речима су несвесно себи изрекли пресуду, јер они спадају у те ’виноградаре‘ у Јеховином ’винограду‘, то јест израелском народу. Плод који је Јехова с правом очекивао од ’виноградара‘ укључивао је и веру у његовог Сина, Месију. Исус је након тога погледао право у њих и рекао: „Зар никада нисте читали ове речи из Писма: ’Камен који су градитељи одбацили постао је главни угаони камен. То је Јеховино дело, и дивно је у нашим очима‘?“ (Марко 12:10, 11). Затим је јасно нагласио суштину својих речи: „Зато вам кажем: Божје краљевство узеће се од вас и даће се народу који доноси његове плодове“ (Матеј 21:43).

Писмозналци и свештенички главари су схватили да је Исус „ово поређење испричао имајући њих на уму“ (Лука 20:19). Више него икада раније, хтели су да га убију, јер је био законит „наследник“. Али пошто су се плашили народа, који је Исуса сматрао пророком, нису га убили.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Шта је Божје Краљевство?

Ко је Краљ Божјег Краљевства и шта ће оно остварити у будућности?