Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 139. ПОГЛАВЉЕ

Исус ће испунити Божју вољу и успоставити Рај

Исус ће испунити Божју вољу и успоставити Рај

1. КОРИНЋАНИМА 15:24-28

  • НАДА ЗА ОВЦЕ И ЈАРЦЕ

  • МНОГИ ЋЕ УЖИВАТИ У РАЈУ НА ЗЕМЉИ

  • ИСУС ЈЕ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ

Убрзо након крштења, Исус се суочио с непријатељем који је био одлучан да га заустави и пре него што започне своју службу. Био је то Ђаво, који је стално покушавао да га искуша. Касније је Исус за њега рекао: „Долази владар света. Он нема власти нада мном“ (Јован 14:30).

Апостол Јован је у визији видео шта ће се десити с ’великим змајем, празмијом, који се зове Ђаво и Сатана‘. Тај зли непријатељ свих људи биће збачен с неба и биће „веома гневан, знајући да има мало времена“ (Откривење 12:9, 12). Хришћани имају сваки разлог да верују да се то „мало времена“ односи на садашње време и да ће ускоро тај ’змај, празмија‘ бити бачен у бездан. Наредних 1 000 година, док Исус буде владао Божјим Краљевством, Ђаво неће имати никаквог утицаја (Откривење 20:1, 2).

Шта ће се током тог периода догодити с нашим домом, нашом планетом? Ко ће живети на њој и у каквим условима? Исус је пружио одговоре на та питања. У својој причи о овцама и јарцима, показао је каква будућност чека овце, то јест праведне људе који сарађују с њим и чине добро његовој браћи. Такође је јасно рекао шта чека оне који чине супротно и налик су јарцима: „Ови ће отићи у вечну смрт, а праведници [овце] у вечни живот“ (Матеј 25:46).

То нам помаже да разумемо шта су значиле речи које је Исус упутио злочинцу поред себе. Исус му није пружио исту наду као и својим верним апостолима, наиме, да ће бити с њим у небеском  Краљевству. Уместо тога, том злочинцу који се покајао за своја дела обећао је: „Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају“ (Лука 23:43). Тај човек је добио наду у живот у прелепом Рају на земљи. Исто тако, они који данас покажу да су попут оваца и који буду добили „вечни живот“ такође ће бити у том Рају.

То је у складу с оним што је апостол Јован писао о условима који ће владати на земљи. Он је рекао: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).

Да би тај злочинац био у Рају, мораће да буде ускрснут. И неће бити једини! Исус је јасно рекао: „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће — они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде“ (Јован 5:28, 29).

Шта ће бити с верним апостолима и одређеним бројем особа које ће бити са Исусом на небу? Библија каже да ће бити „Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откривење 20:6). Они који ће владати с Христом биће мушкарци и жене који су живели на земљи. Дакле, сигурно ће бити самилосни и пуни разумевања према својим поданицима (Откривење 5:10).

Исус ће применити вредност своје жртве на људе и ослободиће их последица наслеђеног греха. Он и његови сувладари помагаће људима да достигну савршенство. Тада ће људи уживати у животу који је Бог првобитно замислио када је Адаму и Еви рекао да напуне земљу својим потомством. Више неће бити ни смрти због Адамовог греха.

Дакле, Исус ће у потпуности испунити Јеховину вољу. На крају своје Хиљадугодишње владавине, он ће предати Краљевство и савршено човечанство свом Оцу. О том предивном тренутку Исусове понизности, апостол Павле је написао: „Кад му све буде подложено, тада ће се и сам Син подложити ономе који му је све подложио, да Бог буде све свима“ (1. Коринћанима 15:28).

Јасно је колико је важна Исусова улога у испуњавању Божје воље. Док се она буде вечно вршила, биће у потпуности јасно колико су истините Исусове речи: „Ја сам пут и истина и живот“ (Јован 14:6).