МАТЕЈ 1:18-25; ЛУКА 1:56

  • ЈОСИФ САЗНАЈЕ ДА ЈЕ МАРИЈА ТРУДНА

  • МАРИЈА ПОСТАЈЕ ЈОСИФОВА ЖЕНА

Марија је неколико месеци провела код своје рођаке Јелисавете, у јудејским брдима, на југу, а онда се вратила својој кући у Назарет. Тада је била ушла у четврти месец. Ускоро ће се сазнати за њену трудноћу. Можемо само замислити колико јој је било тешко!

Била је верена за тесара по имену Јосиф и знала је како гласи Божји Закон. У њему стоји да треба каменовати жену која је верена за једног човека, а има односе с другим (Поновљени закони 22:23, 24). Стога, иако није била неверна, вероватно се питала како ће своју трудноћу објаснити Јосифу и шта ће даље бити.

Будући да је три месеца била одсутна, можемо бити сигурни да је Јосиф једва чекао да је види. Када је стигла кући, сигурно је дала све од себе да би му објаснила да је затруднела посредством светог духа. Па ипак, као што можемо замислити, Јосифу је било веома тешко да разуме и прихвати такво објашњење.

Он је знао да је Марија честита жена и да је на добром гласу. Такође ју је много волео. Па ипак, без обзира на њене тврдње, њему је изгледало да је једино могла затруднети с другим човеком. Пошто није желео да буде каменована или јавно осрамоћена, одлучио је да се тајно разведе од ње. У то време, на оне који су били верени гледало се као да су у браку и био је потребан развод да би се окончала веридба.

 Касније је Јосиф отишао на починак, још увек размишљајући о томе шта се заправо десило. У сну му се појавио Јеховин анђео и рекао му: „Не бој се да доведеш кући Марију, своју жену, јер је оно што је у њој зачето од светог духа. Она ће родити сина, а ти му дај име Исус, јер ће он спасти свој народ од њихових греха“ (Матеј 1:20, 21).

Када се пробудио, сигурно је био срећан! Сада му је било све јасно и без оклевања је учинио оно што му је анђео рекао. Тако је довео Марију у свој дом. То је био јавни чин којим је показао да су се он и Марија узели. Међутим, није имао односе с њом све док је она носила Исуса.

Месецима касније, Јосиф и Марија, која је била у поодмаклој трудноћи, морали су да крену на далек пут. Куда су то кренули када је Марија била пред порођајем?