Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 3. ПОГЛАВЉЕ

Рођење оног који ће ’припремити пут‘

Рођење оног који ће ’припремити пут‘

ЛУКА 1:57-79

  • РОЂЕЊЕ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

  • ЗАХАРИЈИНО ПРОРОЧАНСТВО О ЈОВАНОВОЈ УЛОЗИ

Јелисавета ће се ускоро породити. Њена рођака Марија је била с њом три месеца. Сада је дошло време да се Марија опрости од ње и крене на далек пут, у свој родни Назарет. За око шест месеци и она ће родити сина.

Убрзо након што је Марија отишла, Јелисавета је добила сина и сви су били срећни што су она и беба добро. Када је Јелисавета показала свог малог сина суседима и рођацима, они су се радовали с њом.

У складу с Божјим Законом, дечак треба да буде обрезан осмог дана по рођењу и да тада добије име (Левитска 12:2, 3). Неки су сматрали да Захаријин син треба да добије име по свом оцу. Међутим, Јелисавета је рекла: „Не, него ће се звати Јован“ (Лука 1:60). Анђео Гаврило је раније рекао да детету треба дати име Јован.

Суседи и родбина су се побунили: „Нема никога од твоје родбине ко се тако зове“ (Лука 1:61). Они су зато питали Захарију како он жели да му се син зове. Захарија је узео плочицу и написао: „Јован му је име“ (Лука 1:63).

Тада се Захарији чудом вратио говор. Он је био остао нем када није поверовао у оно што му је анђео рекао, наиме, да ће му Јелисавета родити сина. Зато су суседи изненађено питали: „Шта ће бити од тог детета?“ (Лука 1:66). Они су схватили да Јованово име потиче од Бога.

Тада је Захарија, испуњен светим духом, проговорио: „Нека је благословљен Јехова, Бог Израелов, јер се смиловао свом народу и избавио га. И подигао нам  је рог спасења у дому Давида, свог слуге“ (Лука 1:68, 69). Захарија је употребио израз „рог спасења“ да би указао на Господа Исуса, који ће се тек родити. Такође је рекао да ће „нам, кад будемо избављени из руку непријатеља“, Бог преко њега, „дати да му неустрашиво служимо у верности и праведности пред њим све дане живота свога“ (Лука 1:74, 75).

Захарија је за свог сина прорекао: „А ти, дете, бићеш назван пророком Свевишњега, јер ћеш ићи пред Јеховом да му припремиш путеве, да његов народ поучиш спасењу које долази опроштењем њихових греха, због дубоке самилости нашег Бога. Због ње ће нам доћи свануће с висине, да донесе светлост онима који седе у тами и сенци смрти, да доведе наше ноге на пут мира“ (Лука 1:76-79). Заиста дирљиво пророчанство.

У међувремену је Марија, која још није била у браку, стигла у Назарет. Шта ће бити с њом када постане очигледно да је трудна?