Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 5. ПОГЛАВЉЕ

Исусово рођење

Исусово рођење

ЛУКА 2:1-20

  •   ИСУСОВО РОЂЕЊЕ У ВИТЛЕЈЕМУ

  • ПАСТИРИ У ПОСЕТИ ТЕК РОЂЕНОМ ИСУСУ

Цар Август, император Римског царства, издао је наредбу да се сви становници попишу. Зато су Јосиф и Марија морали да отпутују у Витлејем, јужно од Јерусалима, будући да се Јосиф тамо родио.

У Витлејем се слила река људи. Зато је једино преноћиште које су Јосиф и Марија пронашли била једна штала. Баш ту је Исус дошао на свет, па га је Марија повила и ставила у јасле.

Сигурно је Бог стајао иза тога што је цар Август наредио попис. Зашто то можемо рећи? Зато што се тако Исус могао родити у Витлејему, родном месту свог претка краља Давида. Писмо је још давно прорекло да ће се у том граду родити обећани Владар (Михеј 5:2).

То је сигурно била важна ноћ. Док су пастири напољу чували стада, обасјала их је јака светлост. Била је то Јеховина слава! Један анђео је рекао пастирима: „Не бојте се! Ево, објављујем вам добру вест о великој радости за све људе, јер вам се данас у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ. А ово вам је знак: наћи ћете дете повијено и положено у јасле.“ Одједном се појавило мноштво анђела који су говорили: „Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су му по вољи“ (Лука 2:10-14).

Када су анђели отишли, пастири су рекли један другоме: „Пођимо у Витлејем да видимо то што нам је Јехова обзнанио да се догодило“ (Лука 2:15). Тако су журно кренули и пронашли Исуса баш тамо где су анђели рекли да ће бити. Пастири су испричали шта им је анђео рекао и сви су се дивили томе. Те речи је пажљиво слушала и Марија и чувала их у свом срцу.

Многи данас верују да се Исус родио 25. децембра, односно 7. јануара. Али на подручју Витлејема је у то доба године кишно и хладно. Понекад чак може и да пада снег. Тешко да би у то време пастири ноћу боравили напољу са стадима. Надаље, мало је вероватно да би римски император тражио да народ, који је ионако био спреман да се побуни против њега, данима путује по цичи зими да би се пописао. Очигледно је да се Исус родио раније, негде у октобру.