Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 6. ПОГЛАВЉЕ

Дете које ће постати обећани Спаситељ

Дете које ће постати обећани Спаситељ

ЛУКА 2:21-39

  • ИСУСОВО ОБРЕЗАЊЕ И ПРВА ПОСЕТА ХРАМУ

Јосиф и Марија се нису вратили у Назарет, већ су остали у Витлејему. У складу с Божјим Законом, дали су да се Исус обреже када је напунио осам дана (Левитска 12:2, 3). Такође је био обичај да дете тог дана добије име. Свом сину су дали име Исус, као што је то анђео рекао.

Када је Исус напунио 40 дана, родитељи су с њим кренули на пут. Куда су га носили? У храм у Јерусалиму, који је био свега неколико километара од њиховог места. Према Закону, од мајке се очекивало да тада принесе жртву за очишћење (Левитска 12:4-7).

Марија је у храм донела две птице за жртву. Из тога можемо видети у каквој су материјалној ситуацији били она и Јосиф. Према Закону, требало је принети једно мушко јагње и једну птицу. Међутим, ако мајка није могла да принесе јагње, као жртву могла је донети две грлице или два голуба. Зато је Марија донела две птице.

Док су још били у храму, Марији и Јосифу је пришао један старац. Он се звао Симеон. Јехова је рекао том човеку да ће пре него што умре видети обећаног Христа, то јест Месију. Тог дана, свети дух је подстакао Симеона да дође у храм, где је наишао на Јосифа и Марију с њиховим сином.

Он је узео у наручје малог Исуса и захвалио Богу речима: „Сада, Суверени Господе, по речи својој отпушташ свог роба да у миру умре. Јер моје су очи виделе онога преко кога ћеш донети спасење које си припремио пред свим народима: светлост за просветљење незнабожаца и славу твог народа Израела“ (Лука 2:29-32).

Јосиф и Марија су били задивљени тим речима. Симеон их је благословио и рекао Марији да ће њен син бити „постављен да због њега падну и устану многи у Израелу“ и да ће јој туга попут мача пробости душу (Лука 2:34).

Тог дана још неко је био у храму. Била је то Ана, 84-годишња пророчица, која никада није изостајала из храма. И она се срела с Јосифом, Маријом и њиховом бебом. Тада је почела да хвали Бога и да свима говори о Исусу.

Можемо замислити колико су само Јосиф и Марија били срећни због свега што се десило у храму. Сигурно их је све то уверило да је њихов син обећани Спаситељ.