Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 9. ПОГЛАВЉЕ

Исусово детињство у Назарету

Исусово детињство у Назарету

МАТЕЈ 13:55, 56; МАРКО 6:3

  • ЈОСИФ И МАРИЈА ИМАЈУ ЈОШ ДЕЦЕ

  • ИСУС УЧИ ТЕСАРСКИ ЗАНАТ

Исус је одрастао у Назарету. То је било мало место, које се налазило на северу земље, на брдовитом подручју Галилеје, западно од великог језера, познатог као Галилејско море.

Ту су га из Египта довели Јосиф и Марија када је имао око две године. Изгледа је тада био њихов јединац. Међутим, они су касније добили још синова. То су Јаков, Јосиф, Симон и Јуда. Такође су имали и барем две ћерке. Тако је Исус имао најмање шесторо полубраће и полусестара.

Наравно, он је имао још родбине. Већ смо се упознали с Јелисаветом и њеним сином, Јованом. Он је живео далеко на југу, у Јудеји. У Галилеји је такође живела и Салома, која је изгледа била Маријина сестра, па тако и Исусова тетка. Саломин муж се звао Зеведеј. Њихови синови су били Јаков и Јован, и они су Исусу били браћа од тетке. Не знамо колико је времена проводио с њима док је одрастао, али знамо да су они касније постали његови блиски сарадници, наиме, његови апостоли.

Јосиф је био тесар и морао је много да ради да би издржавао све већу породицу. Он је на Исуса гледао као на своје дете и због тога је Исус касније постао познат као „тесарев син“ (Матеј 13:55). Јосиф га је учио свом занату и он је постао вешт у томе. Заправо, људи су касније говорили за њега: „Зар није ово тесар?“ (Марко 6:3).

У Исусовој породици је обожавање Јехове заузимало најважније место. У складу с Божјим Законом, Јосиф и Марија су пружали својој деци духовну поуку ’кад су седели у својој кући и кад су ишли путем, кад су легали и кад су устајали‘ (Поновљени закони 6:6-9). У Назарету је постојала синагога. Можемо бити сигурни да је Јосиф редовно водио своју породицу да тамо славе Бога. Касније је речено да је Исус „на сабатни дан, по свом обичају“, одлазио у синагогу (Лука 4:16). Поред тога, Јосифова породица је радо одлазила у Јеховин храм у Јерусалиму.