Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 7. ПОГЛАВЉЕ

Астролози код Исуса

Астролози код Исуса

МАТЕЈ 2:1-12

  • АСТРОЛОЗИ СЛЕДЕ „ЗВЕЗДУ“ ДО ЈЕРУСАЛИМА, А ОНДА ДО ИСУСА

Са Истока су у Јерусалим стигли астролози. Они проучавају положај звезда, тврдећи да на основу њега могу протумачити значење догађаја у животима људи (Исаија 47:13). Док су још били код куће, на Истоку, запазили су „звезду“ коју су следили стотинама километара, али не до Витлејема већ до Јерусалима.

Тамо су почели да се распитују: „Где је краљ јудејски који се родио? Јер смо видели његову звезду кад смо били на истоку, па смо дошли да му се поклонимо“ (Матеј 2:1, 2).

Те речи су стигле до краља Ирода, који се због тога много узнемирио. Одмах је сазвао свештеничке главаре и друге јудејске верске вође и питао их где Христ треба да се роди. Они су му одговорили на темељу Писма: „У Витлејему“ (Матеј 2:5; Михеј 5:2). Тада је Ирод тајно позвао к себи астрологе и рекао им: „Идите и добро се распитајте за дете. Кад га пронађете, јавите ми, да и ја одем и да му се поклоним“ (Матеј 2:8). Међутим, он је желео да пронађе дете да би га убио!

Када су астролози отишли, десило се нешто неуобичајено. „Звезда“ коју су видели још на Истоку почела је да иде испред њих. Очигледно је била у питању необична звезда. Они су је следили све док се није зауставила тачно изнад куће где су живели Јосиф и Марија са својим сином.

Кад су угледали Марију с њеним малим сином, Исусом, пали су ничице пред њим и дали му златне дарове, тамјан и смирну. На крају, пре него што су кренули код Ирода, Бог их је у сну опоменуо да то не чине. Зато су се вратили у своју домовину, и то другим путем.

Ко је стајао иза „звезде“ која је водила астрологе? Узмимо у обзир да их она није водила директно до Исуса, у Витлејем. Уместо тога, водила их је у Јерусалим где су били позвани код краља Ирода, који је желео да убије Исуса. А он би то и учинио да се Бог није умешао и рекао астролозима да не кажу Ироду где је Исус. Очигледно је Божји непријатељ, Сатана, хтео да убије Исуса и користио је „звезду“ да би у томе успео.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Исус Христ — беба или моћан краљ?

Да ли треба да нам буде важно само Исусово рођење? Ко су били „мудраци“ који су дошли да га виде? Коју улогу Исус има сада?