Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Исус — пут, истина и живот

 1. ПОГЛАВЉЕ

Две објаве од Бога

Две објаве од Бога

ЛУКА 1:5-33

  • АНЂЕО ГАВРИЛО НАЈАВЉУЈЕ РОЂЕЊЕ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

  • ГАВРИЛО САОПШТАВА МАРИЈИ ДА ЋЕ РОДИТИ ИСУСА

За целу Библију се може рећи да је писмо од нашег небеског Оца. У њој налазимо поуке за живот. Осмотримо сада две важне објаве које су биле изречене пре више од 2 000 година. Ко их је објавио и у којим околностима? У питању је анђео Гаврило, који „стоји пред Богом“ (Лука 1:19). Погледајмо коме их је пренео и у каквим су условима живели ти људи.

Била је година 3. пре н. е. У јудејским брдима, вероватно надомак Јерусалима, живео је Јеховин свештеник по имену Захарија. Он и његова жена, Јелисавета, нису имали деце, а већ су били зашли у године. Једном приликом, Захарија је отишао у Божји храм у Јерусалиму, јер је дошао ред на њега да врши свештеничку службу. Док је још био у храму, одједном се код кадионог олтара појавио анђео Гаврило.

Разумљиво, Захарија се уплашио. Али анђео га је умирио речима: „Не бој се, Захарија, јер су твоје усрдне молитве услишене и твоја жена Јелисавета родиће ти сина! Дај му име Јован.“ Затим је још рекао да ће Јован бити „велик у Јеховиним очима“ и да ће ’Јехови припремити спреман народ‘ (Лука 1:13-17).

То је Захарији звучало немогуће, јер су он и његова супруга били у позним годинама. Због тога му је Гаврило рекао: „Онемећеш и нећеш моћи да говориш до дана када ће се ово догодити, јер ниси поверовао мојим речима“ (Лука 1:20).

У међувремену се народ питао зашто се Захарија толико задржао. Када је на крају изашао, није могао да говори, већ само да гестикулише. Било је јасно да је видео нешто натприродно.

Када је завршио службу у храму, вратио се кући. Ускоро је Јелисавета остала у другом стању. Наредних пет месеци је била у кући и није се појављивала међу народом.

Анђео Гаврило је имао још једну објаву. Али за кога? За девојку по имену Марија, која је живела на северу, на подручју Галилеје, у граду Назарету. Он се појавио пред њом и рекао јој: „Нашла [си] милост код Бога. Ево, затруднећеш и родићеш сина. Дај му име Исус.“ Затим је додао: „Он ће бити велик и зваће се Син Свевишњега [...] Он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:30-33).

Гаврило је сасвим сигурно био почаствован што је могао да пренесе ове две објаве. Док будемо читали нешто више о Јовану и Исусу, биће нам јасније зашто су те Божје објаве биле толико важне.