Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Како бити задовољан животом

 8. ДЕО

Повратак задовољавајућем животу

Повратак задовољавајућем животу

ИАКО је дошло до тога да због побуне против Божјег владања човечанство живи испразним животом, Бог није људе оставио без наде. Библија објашњава: „Стварство је подложено ништавности, не својом вољом, него преко онога који га је подложио, на основу наде да ће и са̂мо стварство бити ослобођено од ропства распадљивости и имати славну слободу Божје деце“ (Римљанима 8:20, 21). Да, Бог је потомству првог људског пара пружио наду. Била је то сигурна нада да ће човечанство бити ослобођено наслеђеног греха и смрти. Људи поново могу бити у блиском односу с Јеховом Богом. Како?

Бог је људима пружио наду да могу бити ослобођени ропства греху и смрти

2 Када су Адам и Ева сагрешили, они су своје потомке лишили могућности да уживају у вечном и задовољавајућем животу на земљи. У замену за слободу да сами одлучују шта је исправно а шта није, они су своју будућу породицу продали у ропство греху и смрти. Њихови потомци рођени у тој породици могу да се упореде с робовима који су заточени на неком далеком острву на коме владају окрутни краљеви. Стварно, смрт као краљ влада над људима који робују још једном краљу — греху (Римљанима 5:14, 21). Изгледа да нема никога ко би их избавио. У ропство их је продао још њихов предак! Али један добродушни човек шаље свог сина, који са собом носи пуну вредност која је потребна да би се добила слобода за све који су заробљени (Псалам 51:7; 146:4; Римљанима 8:2).

3 У овој илустрацији човек који је избавио робове представља Јехову Бога. Син који је донео вредност потребну за ослобођење јесте Исус Христ. Он је као Божји јединорођени Син живео још и пре него што је постао човек (Јован 3:16). Био је Божје прво створење, и сва друга створења у свемиру  постала су преко њега (Колошанима 1:15, 16). Јехова је живот тог духовног Сина чудом пренео у утробу једне девице, чиме је омогућио да дете које ће се родити буде савршено људско биће, и да има вредност потребну да се задовоље захтеви Божје правде (Лука 1:26-31, 34, 35).

4 Кад је имао око 30 година, Исус се крстио у реци Јордан. Приликом крштења он је био помазан светим духом, то јест Божјом активном силом. Тако је постао Христ, што значи „Помазаник“ (Лука 3:21, 22). Исусова служба на земљи трајала је три и по године. За то време он је своје следбенике поучавао о „Божјем краљевству“, небеској  владавини под којом ће човечанство поново доћи у мирољубив однос с Јеховом Богом (Лука 4:43; Матеј 4:17). Исус је знао како људи могу бити срећни у животу, и својим следбеницима је дао специфична упутства о срећи. Зашто у својој Библији не отвориш књигу Матеја и у поглављима од 5 до 7 не прочиташ нека његова учења из Проповеди на гори?

Зар не би био дубоко захвалан ономе ко те ослободио ропства?

5 За разлику од Адама, Исус је у сваком тренутку свог живота био послушан Богу. „Он није учинио грех“ (1. Петрова 2:22; Јеврејима 7:26). У ствари, имао је право да живи заувек на земљи, али је ’положио своју душу‘ да би платио Богу оно што је Адам изгубио. Исус је на мученичком стубу дао свој савршени живот (Јован 10:17; 19:17, 18, 28-30; Римљанима 5:19, 21; Филипљанима 2:8). Тиме је Исус обезбедио откупнину, то јест платио је потребну цену да би човечанство откупио из ропства греху и смрти (Матеј 20:28). Замисли да радиш у некој фабрици где те експлоатишу и где си дословно роб. Зар не би био дубоко захвалан ономе ко би уредио да будеш ослобођен тог ропства и ономе ко би добровољно жртвовао свој живот за твој? Преко откупнине отвара ти се пут за повратак у Божју свеобухватну породицу као и то да будеш истински задовољан својим животом, да не будеш у ропству греху и смрти (2. Коринћанима 5:14, 15).

6 Познавање и цењење те Јеховине незаслужене доброте пружа ти само разлог више да у свом животу примењујеш мудре речи из Библије. На пример, размисли о једном од начела која је најтеже применити — да опростиш другима кад те увреде. Да ли се сећаш шта стоји у 3. поглављу Колошанима, од 12. до 14. стиха што смо осмотрили у 2. лекцији? Ти стихови су те подстакли да опрашташ другима чак и ако можда имаш разлог за притужбу. Из контекста је очигледно зашто треба да опраштамо, јер тамо стоји: „Баш као што је Јехова драговољно опростио вама, тако чините и ви.“ Кад једном узмеш к срцу шта су Јехова и Исус Христ учинили за човечанство, то ће те навести да опрашташ другима било које увреде које ти можда нанесу, а посебно кад се покају и извине.