Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 14. ДЕО

Зашто Бог има своју организацију?

Зашто Бог има своју организацију?

1. Зашто је Бог у древно доба организовао израелски народ?

Бог је потомке патријарха Аврахама организовао као народ и дао им скуп закона. Назвао је тај народ Израел и поверио му одговорност да чува његове објаве и чистоћу праве религије (Псалам 147:19, 20). Тако су преко Израела сви народи могли да буду благословљени. Прочитајте Постанак 22:18.

Бог је изабрао Израелце за своје сведоке. Њихова древна историја открива колико добра доноси послушност Божјим законима (Поновљени закони 4:6). Посматрајући Израелце и учећи од њих, и други су могли упознати истинитог Бога. Прочитајте Исаију 43:10, 12.

2. Зашто је основана хришћанска скупштина?

С временом су Израелци изгубили Божју наклоност и он их је због тога заменио хришћанском скупштином (Матеј 21:43; 23:37, 38). Данас уместо њих прави хришћани служе као Божји сведоци. Прочитајте Дела апостолска 15:14, 17.

Исус је поучио своје следбенике да организовано проповедају и стварају ученике од људи из свих народа (Матеј 10:7, 11; 24:14; 28:19, 20). Дело проповедања достиже свој врхунац данас, док се ближи крај овог злог света. Први пут у историји, Јехова је ујединио милионе људи из свих народа како би му заједно служили (Откривење 7:9, 10). То правим хришћанима такође омогућава да се међусобно храбре и помажу једни другима. Они на својим састанцима примају исту библијску поуку у целом свету. Прочитајте Јеврејима 10:24, 25.

 3. Како је настала организација Јеховиних сведока у савремено доба?

Савремена организација Јеховиних сведока настала је 1870-их. Мала група Истраживача Библије почела је да открива дуго скривану библијску истину. Знали су да је Исус основао хришћанску скупштину због проповедања. Зато су покренули међународно дело проповедања о Божјем Краљевству. Године 1931, усвојили су име Јеховини сведоци. Прочитајте Дела апостолска 1:8; 2:1, 4; 5:42.

4. Како су Јеховини сведоци организовани?

У првом веку, хришћанске скупштине су постојале у многим земљама. Оне нису функционисале независно, већ су добијале упутства од водећег тела, које се састојало од апостола и старешина. Они су признавали Исуса за Поглавара скупштине (Дела апостолска 16:4, 5). Слично томе, данас Јеховиним сведоцима из целог света много значи вођство Водећег тела, које је састављено од искусних старешина. Оно надгледа рад подружница Јеховиних сведока, у којима се преводе, штампају и из којих се отпремају публикације за проучавање Библије на преко 600 језика. Тако Водеће тело пружа охрабрење и смернице за више од 100 000 скупштина Јеховиних сведока. У свакој скупштини постоје старешине, то јест надгледници, који испуњавају библијске услове за службу коју врше. Они с љубављу брину о Божјем стаду. Прочитајте 1. Петрову 5:2, 3.

Јеховини сведоци организовано проповедају добру вест и стварају ученике. По узору на апостоле, и ми проповедамо од куће до куће (Дела апостолска 20:20). Такође проучавамо Библију са свима који искрено воле истину. Али Јеховини сведоци нису само организација. Они су попут породице, имају брижног Оца и брину једни о другима као браћа и сестре (2. Солуњанима 1:3). Посвећени су томе да врше Божју вољу и помажу другима, што им доноси велику радост. Прочитајте Псалам 33:12 и Дела апостолска 20:35.

 

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Одржимо се у Божјој љубави

Како можемо показати да смо захвални Богу и да га волимо?

КО ДАНАС ВРШИ ЈЕХОВИНУ ВОЉУ?

Ко су Јеховини сведоци?

Колико Јеховиних сведока познајете? Шта знате о нама?