Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 12. ДЕО

Како се можете приближити Богу?

Како се можете приближити Богу?

1. Да ли Бог слуша све молитве?

Бог позива све људе да му се приближе путем молитве (Псалам 65:2). Али он не услишава сваку молитву. На пример, молитве човека који је безобзиран према својој жени наићи ће на препреку (1. Петрова 3:7). Такође, када су Израелци упорно чинили зло, Бог није хтео да слуша њихове молитве. Па ипак, Бог ће чути чак и оне који су починили озбиљне грехе уколико се кају. Нема сумње да је молитва посебна част. Прочитајте Исаију 1:15; 55:7.

2. Како треба да се молимо?

Молитва представља чин обожавања и зато треба да се молимо једино нашем Створитељу, Јехови (Матеј 4:10; 6:9). Будући да смо несавршени, због чега не можемо сами приступити Оцу, треба да му се обраћамо у Исусово име јер нас је он својом смрћу откупио од греха (Јован 14:6). Јехова не жели да понављамо напамет научене молитве или да их читамо с папира, већ жели да се молимо из срца. Прочитајте Матеја 6:7 и Филипљанима 4:6, 7.

Наш Створитељ може чути и молитве које изговарамо у себи (1. Самуилова 1:12, 13). Он нас позива да му се молимо у свакој прилици, на пример на почетку и на крају дана, пре оброка и када се суочавамо с проблемима. Прочитајте Псалам 55:22 и Матеја 15:36.

3. Зашто се хришћани састају?

Није лако приближити се Богу зато што живимо међу људима који не верују у њега и ругају се његовом обећању о миру на земљи (2. Тимотеју 3:1, 4; 2. Петрова 3:3, 13). Према томе, потребно нам је охрабрујуће друштво суверника, а и ми смо потребни њима. Прочитајте Јеврејима 10:24, 25.

 Пријатељство с људима који воле Бога помаже нам да му се приближимо. Састанци Јеховиних сведока су лепа прилика да се охрабримо вером других. Прочитајте Римљанима 1:11, 12.

4. Како се можете приближити Богу?

Јехови се можете приближити ако размишљате о ономе што сте научили из његове Речи. Размотрите његове поступке, савете и обећања. Дубоко размишљање уз молитву помаже нам да разумемо величину Божје љубави и мудрости. Прочитајте Исуса Навина 1:8 и Псалам 1:1-3.

С Богом можете бити блиски само ако имате веру и уздате се у њега. Али вера је попут биљке којој је потребна нега. Своју веру можете неговати тако што ћете се увек изнова подсећати на чему се темеље ваша уверења. Прочитајте Матеја 4:4 и Јеврејима 11:1, 6.

5. Како ће вам близак однос с Богом користити?

Јехови је стало до оних који га воле. Штити нас од свега што може угрозити нашу веру и наду у вечни живот (Псалам 91:1, 2, 7-10). Упозорава нас на ставове и поступке који би могли угрозити наше здравље и срећу. Јехова нас учи најбољем начину живота. Прочитајте Псалам 73:27, 28 и Јаковљеву 4:4, 8.

 

Сазнајте више

БИБЛИЈСКИ КУРС

Зашто проучавати Свето писмо?

Свето писмо помаже милионима људи из целог света да пронађу одговоре на најважнија животна питања. Да ли бисте и ви то желели?

Шта Библија заиста научава?

Молитва нам помаже да будемо блиски с Богом

Да ли Бог слуша ваше молитве? Да бисте добили одговор на то питање, сазнајте шта Библија говори о молитви.