Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 10. ДЕО

Како препознати праву религију?

Како препознати праву религију?

„Чувајте се лажних пророка.“ (МАТЕЈ 7:15)

„Они тврде да познају Бога, али га се одричу својим делима.“ (ТИТУ 1:16)

1. Постоји ли само једна права религија?

Исус је поучавао своје следбенике да постоји само једна права религија. Она се може упоредити с путем који води у вечни живот. Исус је о том путу рекао: „Мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:14). Бог прихвата само обожавање које се заснива на његовој Речи истине. Све праве Божје слуге уједињене су у једној вери. Прочитајте Јована 4:23, 24; 14:6 и Ефешанима 4:4, 5.

2. На шта је Исус упозорио хришћане?

Исус је упозорио на то да ће лажни пророци искварити хришћанство. Они се представљају као праве Божје слуге, а њихове цркве тврде да су хришћанске. Али њихова дела показују да ли је заиста тако. Чињеница је да само права религија ствара праве хришћане, који се могу препознати по својим особинама и начину живота. Прочитајте Матеја 7:13-23.

3. По чему се препознају прави верници?

Осмотрите ових пет обележја:

  • Прави верници поштују Библију као Божју Реч. Труде се да живе по њеним начелима. Зато се права религија разликује од религија које се заснивају на људским идејама (Матеј 15:7-9). Прави верници не проповедају једно, а чине друго. Прочитајте Јована 17:17 и 2. Тимотеју 3:16, 17.

  •   Прави Исусови следбеници одају част Божјем имену, Јехова. Исус је одавао част Божјем имену тако што га је обзнањивао. Помагао је људима да упознају Бога и поучавао их да се моле за то да се његово име свети (Матеј 6:9). Која религија у вашем крају обзнањује Божје име? Прочитајте Јована 17:26 и Римљанима 10:13, 14.

  • Прави хришћани проповедају о Божјем Краљевству. Бог је послао Исуса да проповеда добру вест о Краљевству. Оно је једина нада за човечанство. Исус је говорио о њему до последњег тренутка свог живота на земљи (Лука 4:43; 8:1; 23:42, 43). Рекао је да ће његови следбеници проповедати о Божјем Краљевству. Ако вам неко приђе да би разговарао с вама о томе, шта бисте закључили, којој религији вероватно припада? Прочитајте Матеја 24:14.

  • Исусови следбеници нису део овог злог света. Можете их препознати по томе што се не мешају у политику и не учествују у друштвеним сукобима (Јован 17:16; 18:36). Осим тога, не усвајају штетне ставове и навике уобичајене у данашњем свету. Прочитајте Јаковљеву 4:4.

  • Прави хришћани се издвајају по међусобној љубави. Они су из Божје Речи научили да поштују људе свих народа и раса. Док крива религија свесрдно подупире ратове, праве Божје слуге одбијају да то чине (Михеј 4:1-3). Прави хришћани несебично користе своје време и средства да би помагали другима и тешили их. Прочитајте Јована 13:34, 35 и 1. Јованову 4:20.

4. Можете ли препознати праву религију?

Која религија темељи сва своја учења на Божјој Речи, одаје част Божјем имену и објављује Божје Краљевство као једину наду за човечанство? Ко показује љубав и не подупире ратове? До каквог сте закључка дошли? Прочитајте 1. Јованову 3:10-12.