Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 6. ДЕО

Постоји ли нада за умрле?

Постоји ли нада за умрле?

Бог је рекао Адаму: „[Ти] си прах и у прах ћеш се вратити.“ (ПОСТАНАК 3:19)

1. Шта Божја Реч каже о томе?

Када је Исус стигао у Витанију близу Јерусалима, његов пријатељ Лазар је већ четири дана био мртав. Исус је отишао до његовог гроба заједно с Мартом и Маријом, сестрама преминулог. Убрзо се окупило мноштво људи. Можете ли замислити Мартину и Маријину радост када је Исус оживео Лазара? Прочитајте Јована 11:21-24, 38-44.

Марти је већ било познато да постоји нада за умрле. Знала је да ће их Јехова ускрснути да би поново живели на земљи. Прочитајте Јова 14:14, 15.

2. У каквом се стању налазе мртви?

Људи су начињени од земаљског праха (Постанак 2:7; 3:19). Будући да смо материјална створења, у нашем телу не пребива душа, која после смрти негде одлази и наставља да живи. Кад умремо, мозак престаје да функционише и све наше мисли и осећања нестају. Зато Лазар није ништа рекао о времену док је био мртав, јер мртви нису свесни ничега. Прочитајте Проповедника 9:5, 6, 10.

Да ли Бог после смрти мучи људе у паклу? Пошто Библија каже да мртви нису свесни ничега, сасвим је јасно да је учење о паклу лаж која срамоти Бога. Њему је одвратна и сама помисао на мучење људи. Прочитајте Јеремију 7:31.

 3. Могу ли мртви комуницирати с нама?

Мртви не могу ни да говоре ни да чују (Псалам 115:17). Али неки зли анђели се могу обратити живима, лажно се представљајући као умрли људи (2. Петрова 2:4). Јехова забрањује да покушавамо да ступимо у контакт с мртвима. Прочитајте Поновљене законе 18:10, 11.

4. Ко ће бити ускрснут?

У живот на земљи биће враћени милиони умрлих. Ускрснуће чак и неки који нису познавали Бога и чинили су лоше ствари. Прочитајте Луку 23:43 и Дела апостолска 24:15.

Они који ускрсну имаће прилику да сазнају истину о Богу и да својом послушношћу покажу веру у Исуса (Откривење 20:11-13). Ако буду чинили добро, моћи ће вечно да живе на земљи. Прочитајте Јована 5:28, 29.

5. Шта нам ускрсење говори о Јехови?

За умрле постоји нада зато што је Бог послао свог Сина да положи живот за нас. Ускрсење је потврда Јеховине љубави и незаслужене доброте. Када дође време да се умрли врате у живот, кога бисте посебно желели да видите? Прочитајте Јована 3:16 и Римљанима 6:23.

 

Сазнајте више

Шта Библија заиста научава?

Има ли живота после смрти?

Сазнајте шта Свето писмо каже о томе има ли живота после смрти и зашто људи умиру.

Шта Библија заиста научава?

Да ли ћемо поново видети оне који су умрли?

Да ли вам је смрт однела неку драгу особу? Да ли је икада поново можете видети? Сазнајте шта Свето писмо говори о ускрсењу.

Шта Библија заиста научава?

Шта Свето писмо открива о анђелима и демонима?

Свето писмо говори о анђелима и демонима. Да ли они заиста постоје? Могу ли утицати на нас?