Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 4. ДЕО

Ко је Исус Христ?

Ко је Исус Христ?

Шта је Исуса чинило приступачном особом? (МАТЕЈ 11:29; МАРКО 10:13-16)

1. Које је Исусово порекло?

За разлику од свих других људи, Исус је пре свог рођења на земљи живео на небу као духовно биће (Јован 8:23). Он је прво биће које је Бог створио и помагао је Богу приликом стварања свега осталог. Пошто је Јехова једино њега директно створио, назива се „јединорођени син“ (Јован 1:14). Исус је служио као Божји Говорник, због чега се назива и „Реч“. Прочитајте Пословице 8:22, 23, 30 и Колошанима 1:15, 16.

2. Зашто је Исус дошао на земљу?

Бог је послао свог Сина на земљу тако што је његов живот пренео с неба у материцу Марије, једне девице из јеврејског народа. Дакле, Исусов отац није био ниједан човек (Лука 1:30-35). Исус је дошао на земљу (1) да поучава људе истини о Богу, (2) да пружи пример у вршењу Божје воље упркос недаћама и (3) да свој савршени живот да као „откупнину“. Прочитајте Матеја 20:28.

3. Зашто нам је потребна откупнина?

Откупнина је цена која се плаћа да би се откупио нечији живот (Излазак 21:29, 30). Смрт и старост нису биле део Божје првобитне намере за човечанство. Како то знамо? Бог је првом човеку Адаму рекао да ће умрети само ако буде непослушан, што је према Библији грех. Да Адам није згрешио, никад не би умро (Постанак 2:16, 17; 5:5). Библија открива да је смрт ушла у свет преко Адама. Он је свим својим потомцима пренео грех, а с њим и казну за грех, смрт. Откупнина нам је потребна да бисмо били ослобођени смртне казне, коју смо  наследили од Адама. Прочитајте Римљанима 5:12; 6:23.

Ко је могао платити откупнину и тако нас ослободити смрти? Својом смрћу ми плаћамо казну само за сопствене грехе. Ниједан несавршен човек не може платити откупнину за грехе других. Прочитајте Псалам 49:7-9.

4. Зашто је Исус умро?

За разлику од нас, Исус је био савршен. Он није морао умрети да би платио за своје грехе, јер никад није починио грех. Исус је умро за грехе других. То што је Бог послао свог Сина да умре за нас израз је његове велике љубави према човечанству. Исус је такође показао љубав према нама тиме што је био послушан свом Оцу и дао живот за наше грехе. Прочитајте Јована 3:16 и Римљанима 5:18, 19.

5. Коју улогу Исус сада има?

Док је био на земљи, Исус је лечио болесне, ускрсавао мртве и помагао људима који су патили. Тако је показао шта ће у будућности чинити за све послушне људе (Матеј 15:30, 31; Јован 5:28). Након што је Исус умро, Бог га је вратио у живот као духовно биће (1. Петрова 3:18). Од тада је чекао с десне стране Јехови Богу док му није поверена краљевска власт над целом земљом (Јеврејима 10:12, 13). Сада Исус влада као Краљ на небу, а његови следбеници на земљи објављују ту добру вест широм света. Прочитајте Данила 7:13, 14 и Матеја 24:14.

Ускоро ће Исус употребити своју краљевску моћ да би окончао сву патњу и уклонио оне који је проузрокују. Сви људи који су му послушни и тако исказују веру у њега добиће вечни живот на рајској земљи. Прочитајте Псалам 37:9-11.