Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 2. ДЕО

Ко је Бог?

Ко је Бог?

1. Зашто треба да обожавамо Бога?

Прави Бог је Створитељ свега. Он нема почетак и његовом постојању никад неће доћи крај (Псалам 90:2). Од њега потичу добре вести које налазимо у Светом писму (1. Тимотеју 1:11). Пошто нам је Бог подарио живот, треба да обожавамо само њега. Прочитајте Откривење 4:11.

2. Какав је Бог?

Ниједан човек никада није видео Бога јер је он Дух, што значи да је виши животни облик од материјалних бића, која живе на земљи (Јован 1:18; 4:24). Божје особине се огледају у ономе што је створио. На пример, разнолико цвеће и воће сведоче о његовој љубави и мудрости. Величина свемира нам открива колика је Божја моћ. Прочитајте Римљанима 1:20.

Још више о Божјим особинама можемо научити ако читамо Свето писмо. На пример, у њему се говори о томе шта Бог воли а шта не воли, како се опходи с људима и како реагује у различитим ситуацијама. Прочитајте Псалам 103:7-10.

3. Да ли Бог има име?

Исус је рекао: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје“ (Матеј 6:9). Премда има многе титуле, Бог има само једно име. Изговор тог имена разликује се од језика до језика. На нашем језику се обично користи облик „Јехова“, а понекад и „Јахве“. Примера ради, у преводу Др Лујо Бакотић у фусноти за Постање 2:5 стоји: „Господ употребљујемо на место јеврејскога Јехова (Јахвех).“

Божје име је избачено из многих превода Светог писма и замењено титулама Господ и Бог. Али када је Свето писмо  написано, у њему се то име налазило око 7 000 пута. Исус је обзнањивао људима Божје име када их је поучавао о Богу. Прочитајте Јована 17:26.

Бог је попут брижног оца и стало му је до наше дугорочне добробити

4. Да ли је Јехови стало до нас?

Да ли чињеница да постоји толико много патње показује да Јехови Богу није стало до нас? Неки чак тврде да нам он наноси патњу да би нас искушавао, али то није тачно. Прочитајте Јаковљеву 1:13.

Бог је човеку указао част тиме што му је дао слободну вољу. Зар не треба да му будемо захвални што нам је дао прилику да сами одлучимо да ли ћемо му служити? (Исус Навин 24:15). Међутим, многи људи одлучују да чине зло другима и зато преовладава патња. Јехову боли када види такву неправду. Прочитајте Постанак 6:5, 6.

Јехова је Бог коме је стало до људи. Он жели да будемо срећни. Ускоро ће окончати патњу и уклонити све који је проузрокују. До тада с добрим разлогом допушта патњу. У 8. делу биће објашњено зашто. Прочитајте 2. Петрову 2:9; 3:7, 13.

5. Како се можемо приближити Богу?

Јехова нас позива да му се приближимо тако што ћемо му се молити. Он брине за сваког од нас (Псалам 65:2; 145:18). Спреман је да опрости. Запажа када се трудимо да му угодимо, иако нам то понекад не полази за руком. То значи да упркос својој несавршености можемо постати Божји пријатељи. Прочитајте Псалам 103:12-14 и Јаковљеву 4:8.

Пошто нам је дао живот, Јехову треба да волимо више него било кога другог (Марко 12:30). Љубав према Богу показаћете тако што ћете продубљивати знање о њему и чинити оно што он жели. На тај начин ћете му бити све ближи. Прочитајте 1. Тимотеју 2:4 и 1. Јованову 5:3.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Да ли Бог има име?

Бог има много титула, као што су Свемоћни, Створитељ и Господар. Али Божје лично име се спомиње око 7 000 пута у Светом писму.