Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Добре вести из Светог писма

 9. ДЕО

Како можете имати срећан породични живот?

Како можете имати срећан породични живот?

1. Зашто је склапање брака неопходно за породичну срећу?

Добра вест потиче од Јехове, срећног Бога, који жели да породице буду срећне (1. Тимотеју 1:11). Он је оснивач брака. Брачна заједница је неопходна за породичну срећу јер се унутар ње и супружници и деца осећају сигурно и вољено. Људи којима је важно да угоде Богу треба да региструју брак у складу са законом своје земље. Прочитајте Луку 2:1, 4, 5.

Како Бог гледа на брак? Он жели да то буде трајна заједница мушкарца и жене. Јехова жели да муж и жена буду верни једно другом (Јеврејима 13:4). Он мрзи развод (Малахија 2:16). Међутим, допушта да се неко разведе и поново ступи у брак ако његов брачни друг почини прељубу. Прочитајте Матеја 19:3-6, 9.

2. Како муж и жена треба међусобно да се опходе?

Јехова је створио мушкарца и жену тако да се међусобно допуњују у браку (Постанак 2:18). Муж је глава породице и зато има одговорност да брине о материјалним потребама чланова породице и да их поучава о Богу. Треба да показује самопожртвовану љубав према супрузи. Између мужа и жене треба да владају љубав и поштовање. Пошто су обоје несавршени, за срећу у браку неопходно је да науче да опраштају. Прочитајте Ефешанима 4:31, 32; 5:22-25, 33 и 1. Петрову 3:7.

3. Да ли је раздвајање решење за несрећан брак?

Ако муж и жена имају проблеме у браку, обоје треба да се труде да се с љубављу опходе једно према другом (1. Коринћанима 13:4, 5). Божја Реч не препоручује раздвајање  као решење за брачне проблеме. Прочитајте 1. Коринћанима 7:10-13.

4. Децо, шта вам Бог жели?

Ваш Створитељ Јехова жели да будете срећни. Он вам пружа најбоље савете како бисте уживали у својој младости. Жели да слушате своје родитеље, који имају више искуства и мудрости, јер је то за ваше добро (Колошанима 3:20). Такође жели да осетите радост коју доноси послушност њему и његовом Сину. Прочитајте Проповедника 11:9 – 12:1 и Матеја 19:13-15; 21:15, 16.

5. Родитељи, шта можете учинити да ваша деца буду срећна?

Важно је да својој деци обезбедите храну, одећу и кров над главом (1. Тимотеју 5:8). Али да би она била срећна, такође је неопходно да их поучавате да воле Бога и уче од њега (Ефешанима 6:4). Када својим примером показујете колико волите Бога, то се детету може снажно урезати у срце. Поука која се темељи на Божјој Речи помоћи ће деци да развију добре ставове. Прочитајте Поновљене законе 6:4-7 и Пословице 22:6.

Деци много значе охрабрење и похвала. Такође је неопходно исправљати их и укоравати. Такво васпитање штити децу од поступака који би их могли лишити среће (Пословице 22:15). Међутим, дисциплина не сме да буде груба или сурова. Прочитајте Колошанима 3:21.

Јеховини сведоци су издали неколико књига које су посебно намењене родитељима и деци. Те књиге се темеље на Светом писму. Прочитајте Псалам 19:7, 11.