1. Зашто је Бог створио земљу?

Јехова је створио земљу да би била дом људима. Према томе, први људи, Адам и Ева, нису били створени да живе на небу — Бог је већ створио анђеле да тамо пребивају (Јов 38:4, 7). Зато је првог човека Бог сместио у предиван рај познат као еденски врт (Постанак 2:15-17). Њему и његовом будућем потомству Јехова је пружио могућност да вечно живе на земљи. Прочитајте Псалам 37:29; 115:16.

У почетку је само еденски врт био рај. Божја намера је била да се потомство првог људског пара рашири по целој земљи. С временом би себи подложили целу планету и претворили је у рај (Постанак 1:28). Земља никад неће бити уништена и увек ће бити дом људима. Прочитајте Псалам 104:5.

2. Зашто земља данас није рај?

Адам и Ева нису били послушни Богу и зато су избачени из еденског врта. Рај је био изгубљен и ниједан човек није успео да га обнови. Библија каже да је земља „предата у руке“ злим људима (Јов 9:24). Прочитајте Постанак 3:23, 24.

Да ли то значи да је Јехова одустао од своје првобитне намере за човечанство? Ни у ком случају! Бог је свемоћан и његове намере никад не пропадају (Исаија 45:18). Он ће подарити људима све што је од почетка желео да имају. Прочитајте Псалам 37:11, 34.

3. Како ће рај бити обновљен?

Рај на земљи ће бити обновљен током владавине Исуса, Краља Божјег Краљевства. У рату који се у Библији назива Армагедон Исус ће водити војску Божјих анђела  и уништити све који се супротстављају Богу. Затим ће бацити Сатану у заточеништво на хиљаду година. Божји народ ће преживети то уништење јер ће га Исус водити и штитити. Они ће вечно живети у Рају на земљи. Прочитајте Откривење 20:1-3; 21:3, 4.

4. Када ће патњи доћи крај?

Можда сте се већ питали када ће Бог уклонити зло са земље. Исус нам је дао „знак“ по коме ћемо знати да се ближи крај. Садашње стање у свету прети опстанку човечанства и показује да живимо у време „свршетка овог поретка“. Прочитајте Матеја 24:3, 7-14, 21, 22.

Исус ће хиљаду година владати с неба над земљом и за то време ће окончати сву патњу (Исаија 9:6, 7; 11:9). Осим што је Краљ, он ће служити и као Првосвештеник и избрисаће грехе оних који воле Бога. Тако ће Бог посредством Исуса уклонити болест, старост и смрт. Прочитајте Исаију 25:8; 33:24.

5. Ко ће живети у будућем Рају?

У Дворани Краљевства ћете упознати људе који воле Бога и желе да науче како да му угоде

У Рају ће живети људи који врше Божју вољу (1. Јованова 2:17). Исус је послао своје следбенике да траже кротке особе и поуче их како да угоде Богу. Данас Јехова припрема милионе за живот у будућем Рају на земљи (Софонија 2:3). У дворанама Јеховиних сведока људи се поучавају како да буду бољи мужеви и жене, очеви и мајке. Деца и родитељи заједно уче о Богу и о томе како им савети из Библије могу побољшати живот. Прочитајте Михеја 4:1-4.