1. Како се зло појавило?

Бог је људима дао довољно времена да владају и јасно је да они нису у стању да реше проблеме који погађају човечанство

Зло се појавило на земљи када је Сатана изговорио прву лаж. На почетку свог постојања, он је био савршен анђео, али „није остао постојан у истини“ (Јован 8:44). Развио је жељу да буде обожаван, што с правом припада само Богу. Сатана је слагао прву жену, Еву, и убедио је да послуша њега уместо Бога. Адам се придружио Еви и такође био непослушан Богу. Његова одлука довела је до патње и смрти. Прочитајте Постанак 3:1-6, 19.

Када је наговорио Еву да буде непослушна Створитељу, Сатана је покренуо побуну против Божје врховне власти. Већи део човечанства му се придружио у одбацивању Божјег ауторитета. Тако је Сатана постао „владар света“. Прочитајте Јована 14:30 и 1. Јованову 5:19.

2. Да ли је Бог људе и анђеле створио с грешком?

Сва Божја дела су савршена. С обзиром на то, људи и анђели, које је он створио, могли су да му буду савршено послушни (Поновљени закони 32:4, 5). Бог нас је створио са слободом да бирамо да ли ћемо чинити добро или зло. Та слобода нам пружа прилику да покажемо љубав према њему. Прочитајте Јаковљеву 1:13-15 и 1. Јованову 5:3.

3. Зашто Бог допушта да патња траје?

Јехова је допустио да побуна против његове врховне власти траје одређено време. Зашто? Да би се доказало да владање независно од њега не доноси ништа добро (Проповедник 7:29; 8:9). Након 6 000 година људске историје, то је сасвим јасно. Људске власти нису успеле да искорене рат, криминал,  неправду и болест. Прочитајте Јеремију 10:23 и Римљанима 9:17.

С друге стране, Божја власт доноси само добро онима који је прихватају (Исаија 48:17, 18). Ускоро ће Јехова окончати све људске власти. На земљи ће живети само они који су се определили за Божју власт (Исаија 11:9). Прочитајте Данила 2:44.

4. Која нам се прилика пружа захваљујући Божјем стрпљењу?

Сатана је тврдио да нико неће служити Јехови из несебичне љубави. То је лаж коју и ви можете оповргнути. Божје стрпљење свима нама пружа прилику да покажемо да ли смо за Божју или људску власт. Наш начин живота открива шта смо изабрали. Прочитајте Јова 1:8-12 и Пословице 27:11.

5. Како показујемо да смо изабрали Божју власт?

Наше одлуке откривају да ли желимо Божју власт

Тако што из Божје Речи, Библије, учимо како треба да обожавамо Бога и затим то и чинимо (Јован 4:23). Ако се по узору на Исуса не мешамо у политику и ратове, показујемо да не желимо Сатанину власт. Прочитајте Јована 17:14.

Сатана користи своју моћ да би популарисао неморалан, штетан начин живота. Кад окренемо леђа таквом животу, неки наши пријатељи и рођаци могу нас исмевати или нам се противити (1. Петрова 4:3, 4). Зато је пред нама избор. Да ли ћемо се придружити људима који воле Бога? Да ли ћемо слушати његове мудре законе, које нам је дао из љубави? Ако то чинимо, доказујемо да је Сатана лагао када је тврдио да у тешкоћама нико неће бити послушан Богу. Прочитајте 1. Коринћанима 6:9, 10; 15:33.

Божја љубав према човечанству служи као гаранција да ће зло и патња нестати. Они који исказују веру у то живеће вечно на земљи. Прочитајте Јована 3:16.