Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 11. ДЕО

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

1. Зашто нам је потребно Божје вођство?

Библијска начела нас подстичу да предузмемо мере предострожности (ПСАЛАМ 36:9)

Наш Створитељ је мудрији од нас и као брижан Отац жели да будемо срећни. Поред тога, није нас створио да будемо независни од њега (Јеремија 10:23). Зато нам је свима потребно Божје вођство, баш као што је малом детету потребна родитељска поука (Исаија 48:17, 18). Такво вођство добијамо путем библијских начела, која су дар од Бога. Прочитајте 2. Тимотеју 3:16.

Јеховини закони и начела уче нас најбољем начину живота и откривају нам како у будућности можемо имати вечне благослове. Пошто нас је Бог створио, сасвим је природно да са захвалношћу прихватимо његова начела и живимо по њима. Прочитајте Псалам 19:7, 11 и Откривење 4:11.

2. Шта су библијска начела?

Библијска начела су темељне истине. С друге стране, закони се углавном односе на конкретне ситуације (Поновљени закони 22:8). Неопходно је да користимо способност просуђивања да бисмо разумели како се неко начело примењује у одређеној ситуацији (Пословице 2:10-12). На пример, Библија каже да је живот дар од Бога. Ако уважавамо то темељно начело, предузећемо мере предострожности на послу, код куће и у саобраћају. Прочитајте Дела апостолска 17:28.

3. Која су два најважнија начела?

Исус је указао на два начела која имају највећу важност. У првом је садржана сама сврха људског постојања — човек треба да упозна Бога, да га воли и да му верно служи. То начело треба да нас води у свим нашим одлукама (Пословице 3:6). Они који живе у  складу с њим стичу Божје пријатељство, срећни су и имају наду у вечни живот. Прочитајте Матеја 22:36-38.

Друго начело нам помаже да се добро слажемо с другима (1. Коринћанима 13:4-7). Уколико примењујемо ово начело, трудићемо се да се с другима опходимо онако како то Бог чини. Прочитајте Матеја 7:12; 22:39, 40.

4. Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Библијска начела помажу породицама да буду уједињене у љубави (Колошанима 3:12-14). Божја Реч садржи још једно начело које штити породицу, наиме да брак треба да буде трајна заједница. Прочитајте Постанак 2:24.

Послушност библијским начелима је за наше добро, како у материјалном тако и у емоционалном погледу. Примера ради, послодавци цене раднике који се воде библијским начелима поштења и марљивости (Пословице 10:4, 26; Јеврејима 13:18). Божја Реч нас такође поучава да будемо задовољни оним што је неопходно за живот и да нам пријатељство с Богом буде вредније од материјалних ствари. Прочитајте Матеја 6:24, 25, 33 и 1. Тимотеју 6:8-10.

Примена библијских начела може заштитити наше здравље (Пословице 14:30; 22:24, 25). На пример, Божји закон који забрањује пијанство штити нас од смртоносних болести и несрећа (Пословице 23:20). Јехова допушта људима да пију алкохол, али само у умереним количинама (Псалам 104:15; 1. Коринћанима 6:10). Божја начела нам помажу тако што нас упућују да пазимо не само на своје поступке већ и на то о чему размишљамо (Псалам 119:97-100). Премда поштовање Божјих мерила доноси много добра, то није главни разлог што их се прави хришћани држе. Они то чине да би прославили Јехову. Прочитајте Матеја 5:14-16.