Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 3. ДЕО

Да ли добре вести из Светог писма заиста потичу од Бога?

Да ли добре вести из Светог писма заиста потичу од Бога?

1. Ко је аутор Светог писма?

У Светом писму налазимо добру вест да ће људи заувек живети на земљи (Псалам 37:29). Свето писмо се састоји од 66 књижица. Писало га је 40 побожних људи које је изабрао Бог. Првих пет књига написао је Мојсије пре око 3 500 година. Последњу књигу је написао апостол Јован пре више од 1 900 година. Чије су мисли писци Библије записивали? Бог је комуницирао с њима путем свог светог духа (2. Самуилова 23:2). Они су записивали Божје мисли, а не своје. Зато је Аутор Светог писма Јехова. Прочитајте 2. Тимотеју 3:16 и 2. Петрову 1:20, 21.

2. Како можемо бити сигурни да је Свето писмо веродостојно?

Знамо да је Библија од Бога јер тачно и у детаље прориче будућност. Ниједан човек то не може учинити (Исус Навин 23:14). Само Свемоћни Бог може тачно прорећи будућност људског рода. Прочитајте Исаију 42:9; 46:10.

Сасвим је разумно очекивати да књига која је надахнута од Бога буде без премца, што се свакако може рећи за Библију. Она је издата на стотинама језика, у више милијарди примерака. Премда је писана у древно доба, у складу је с научним доказима. Осим тога, међу записима њених 40 писаца нема противречности. * Ова књига снажно сведочи о Божјој љубави и још увек има моћ да живот људи мења набоље. Те чињенице уверавају милионе да је Свето писмо Божја Реч. Прочитајте 1. Солуњанима 2:13.

 3. О чему говори Свето писмо?

Важно место у Светом писму заузима добра вест о Божјој дивној намери за човечанство. Библија објашњава како је на почетку људске историје човек изгубио право да живи у рају на земљи и како ће рај бити обновљен. Прочитајте Откривење 21:4, 5.

Божја Реч садржи и законе, начела и савете. У њој је забележено како се Бог током историје опходио с људима и на основу тога се може видети каква је он особа. Зато вам Библија може помоћи да упознате Бога и постанете његов пријатељ. Прочитајте Псалам 19:7, 11 и Јаковљеву 2:23; 4:8.

4. Како можемо разумети Свето писмо?

Да би читалац лакше разумео Свето писмо, у овој брошури се користи исти метод поучавања који је користио Исус. Он је објашњавао библијске стихове један за другим и тако помагао својим слушаоцима да „разумеју Писма“. Прочитајте Луку 24:27, 45.

Мало тога има такву снагу као добре вести из Божје Речи. Па ипак, неки људи су равнодушни према поруци из Библије, док друге она чак иритира. Не дозволите да вас то обесхрабри. Упознајте Бога проучавајући Свето писмо јер тако можете стећи наду у вечни живот. Прочитајте Јована 17:3.

 

^ одл. 3 Видети брошуру Књига за све људе.