Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Библија изузетног квалитета

Библија изузетног квалитета

НАЈВАЖНИЈА књига за нас као Јеховине сведоке јесте Библија. Ми је редовно проучавамо и користимо је док с другима разговарамо о доброј вести о Божјем Краљевству (Мат. 24:14). Зато су браћа уложила велики труд да би ревидирано издање превода Нови свет из 2013. и лепо изгледало и било издржљиво.

Кад су представници наше штампарије у Волкилу, у Сједињеним Државама, преговарали с директором једне књиговезнице, он им је рекао: „Такву Библију је немогуће направити.“ Затим је рекао: „Тужно је али истинито да је већина Библија направљена само да лепо изгледа на сточићу за кафу или на полици, а не да буде квалитетна и да дуго траје.“

 Показало се да нека ранија издања превода Нови свет нису довољно квалитетна. Зато су браћа у штампарији у Волкилу пажљиво анализирала материјале за корице, лепкове и начине увезивања како би произвели Библију која ће остати у добром стању и поред честе употребе, и то у разним климатским условима. На основу онога што су открили, направили су пробне примерке и послали их на тестирање Сведоцима у земљама с екстремним климатским условима.

Библије су враћене после шест месеци. Након што су направили потребна побољшања, браћа су послала нове пробне примерке. Тестирано је укупно 1 690 Библија. Неке од њих су игром случаја издржале и неуобичајене тестове. На пример, једну Библију је прегазио ауто, друга је целу ноћ била на киши, а једна је била под водом током урагана.

Током 2011, док је тестирање нове Библије било у току, за штампарије у Волкилу и у Ебини у Јапану, купили смо нову опрему за увезивање која ради великом брзином. Морали смо да произведемо довољан број примерака за дан објављивања ревидираног превода, а да при томе они буду потпуно исти, иако су штампани у две штампарије.

Проблеми с меким повезом

Корице су се на почетку увијале

Почетком 2012, ове две штампарије су почеле да производе тада актуелно издање превода Нови свет, али корице су правили од новог материјала. Међутим, на новим машинама су се користили лепак и ојачање за корице који нису били испробани, тако да су се корице увијале након увезивања. Производња је била обустављена.

Један произвођач материјала за увезивање рекао је да је код меког повеза увијање корица уобичајен  проблем, који се не може решити. Међутим, браћа нису због тога прешла на тврди повез, већ су била решена да производе Библије с меким повезом, које ће лепо изгледати и након дуже употребе. Након четири месеца испитивања и комбиновања лепкова и материјала за ојачање корица, пронашли су добру комбинацију тако да је штампарија наставила с производњом Библија меког повеза, али овог пута с корицама које се не увијају.

Књиговезница у Волкилу

Планирано је да ревидирано издање превода Нови свет буде објављено 5. октобра 2013, на годишњем састанку корпорације Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Штампарије су добиле текст нове Библије у електронском облику у петак, 9. августа 2013, и сутрадан су почеле са штампањем. Прва комплетна Библија била је готова 15. августа. Током наредних седам  недеља, радници у штампаријама у Волкилу и Ебини радили су даноноћно да би произвели и отпремили преко 1 600 000 Библија, колико је било потребно да би сви присутни на годишњем састанку добили по примерак.

Нова Библија јесте лепа и квалитетна, али оно што је чини још вреднијом јесте њена животоважна порука. Дан након што је добила нову Библију, једна сестра из Сједињених Држава је написала: „Захваљујући овом новом издању, боље разумем Библију.“