Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Остају овде

Остају овде

Они су пронашли истину

Хуана Вентура је почела да проучава док је дело проповедања било забрањено и крстила се 1960. на реци Озами. Једном приликом је један протестантски свештеник у Санто Домингу желео да је пошаље у затвор зато што му је, како је рекао, „отимала парохијане“. У жељи да докаже да Јеховини сведоци лажу и да тако понизи Хуану, свештеник ју је позвао да у цркви пред свима одговори на нека питања о својим новим веровањима.

Хуана је испричала шта се десило: „Питао ме је зашто не гласамо, зашто не идемо у војску и зашто се зовемо Јеховини сведоци. Док сам на свако питање одговарала помоћу Библије, сви присутни су тражили у својој Библији стихове које сам наводила и били су изненађени оним што су прочитали. Многи од њих су схватили да су пронашли истину.  Цела група је почела да проучава Библију и на крају се 25 крстило у знак предања Јехови.“ Био је то прави подстрек делу проповедања у Санто Домингу.

Јеховини сведоци остају овде

Након убиства Трухиља, политичка ситуација у земљи је била врло компликована. У Годишњаку за 1963. писало је следеће: ’Улице су пуне војника, а немири и насиље су свакодневна појава.‘ Упркос таквој ситуацији, дело проповедања и стварања ученика је напредовало, тако да је до краја службене 1963. године у земљи било 1 155 објавитеља.

Када је Натан Нор из главног седишта Јеховиних сведока дошао у Доминиканску Републику 1962. године, извршене су припреме за куповину земљишта на коме ће се градити већи објекти како би се ишло у корак са све већим напретком дела проповедања. На том земљишту је изграђена једноспратна зграда и Дворана Краљевства. У суботу, 12. октобра 1963, Фредерик Франц, такође из главног седишта Јеховиних сведока, одржао је говор за посвећење нових објеката подружнице. Било је очигледно да ће Јеховини сведоци у Доминиканској Републици и даље бити веома активни. Убрзо након посвећења тих објеката стигли су Хари и Пакита Дафилд, последњи мисионари који су протерани са Кубе.

Напредак упркос избијању револуције

Двадесет четвртог априла 1965. у земљи је избила револуција. Јеховин народ је и у тим бурним временима у духовном погледу напредовао. Године 1970. било је 3 378 објавитеља у 63 скупштине. Више од половине њих прихватили су истину у претходних пет година. У Годишњаку за 1972. писало је следеће: „Они долазе из свих друштвених  слојева. Међу њима има аутомеханичара, земљорадника, возача, рачуновођа, зидара, столара, адвоката, стоматолога и бивших политичара, а све њих повезује љубав према истини и љубав према Јехови.“