Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Општи подаци о Доминиканској Републици

Општи подаци о Доминиканској Републици

Природне одлике. Доминиканска Република се простире на отприлике две трећине острва Хиспаниола, а преосталу трећину заузима Хаити. Ова земља се може похвалити разноликим пределима као што су тропске шуме, високе планине, мочварне шуме мангрове и саване. Највиши планински врх у Доминиканској Републици је Пико Дуарте, на надморској висини од 3 175 метара. Дуж већег дела обале налазе се предивне беле пешчане плаже, а у унутрашњости земље има плодних долина, као што је пространа долина Сибао.

Становништво. Већи део становништва чине мулати, то јест потомци Европљана и Африканаца. Има неколико мањинских група, од којих су највећа Хаићани.

Језик. Службени језик је шпански.

Браћа и сестре радо проводе време заједно

Привреда. Рударство, производња шећера, кафе и дуванска индустрија представљају највећи  извор дохотка. Током последњих неколико деценија остварен је известан економски напредак захваљујући развоју туризма и малих предузећа.

Клима. На овом подручју влада тропска клима, а просечна температура ваздуха током године износи 25 степени Целзијуса. Просечна количина падавина у току године у брдовитом подручју на североистоку острва износи више од 2 032 милиметара, а у сушним деловима земље мање од 760 милиметара. Острво повремено захватају тропске олује и урагани.

Начин живота. У исхрани се највише користе пиринач, пасуљ и поврће. Међу становницима овог острва омиљени су и плодови мора, тропско воће, љуте папричице и пржене банане. Неке од ових намирница налазе се у веома популарном јелу названом Ла бандера Доминикана (доминиканска застава). Ови острвљани воле да играју бејзбол, уживају у музици и плесу, а посебно воле меренге. Гитара је веома популаран инструмент, као и бубњеви, дувачки инструменти и маримба (врста удараљки).