Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

„Борио сам се као лав“

Луис Едуардо Монтас

„Борио сам се као лав“
  • РОЂЕН: 1906.

  • КРШТЕН: 1947.

  • НЕКИ ПОДАЦИ: Бивши функционер политичке партије Рафаела Трухиља. Упознао је библијску истину и верно је служио Јехови све до своје смрти 2000. године.

ЛУИС је био Трухиљов рођак, задужен за финансије у владајућој политичкој партији (Доминиканској партији). Међутим, Трухиљов политички систем му је био огаван, због чега је више пута покушао да се повуче са положаја, али му диктатор то није дозволио.

Када су по Трухиљовом наређењу убијена двојица Луисове старије браће, Луис је два пута покушао да изврши атентат на тог диктатора. Међутим, никада није био доведен у везу с тим атентатима. Луис је чак тражио помоћ спиритистичких медија како би убио тог човека за кога је рекао да се „понаша као звер и да сматра да је важнији од свих других људи“. У кући једне врачаре видео је књигу „Истина ће вас ослободити“ и почео је да је чита. Књига му се толико свидела да ју је понео кући и касније је схватио да је то истина за којом је трагао.

 У Сијудад Трухиљу је био на једном састанку Јеховиних сведока и тамо је добио неколико књига и часописа. Целу ноћ их је читао, а онда је тражио да неко с њим проучава Библију. Напредовао је у духовном погледу и решио да напусти Трухиљову партију. Када је Трухиљо то сазнао, понудио му је место конзула у Порторику. Али Луис је одбио ту понуду иако је знао да ће му то вероватно створити велике проблеме.

Луис је испричао како је то било: „Малтретирали су ме на све могуће начине и постављали најразличитије замке. Али ја сам чврсто решио да се одрекнем ужитака које нуди овај свет.“ Луис је толико одважно проповедао добру вест да су га католички свештеници назвали „проповедником“. Крстио се 5. октобра 1947, шест месеци након што је први пут био на састанку Јеховиних сведока.

После крштења Луиса је био прогоњен, хапшен и затваран у самицу. Више пута му је био угрожен живот. Али кад год је био ухапшен и изведен пред суд, користио је ту ситуацију да сведочи. „Борио сам се као лав бранећи своју веру“, рекао је Луис, „и још увек се тога радо сећам.“

Његова ревност није остала незапажена у граду у ком је живео. Године 1994, у доминиканским новинама El Siglo писало је следеће: „Господин Луис Едуардо Монтас је веома уважен у Сан Кристобалу. Он је право благо, један саосећајан и благ човек. Сав углед који ужива дугује својој вери.“