Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Земљотрес на Хаитију

Земљотрес на Хаитију

Напредак на кинеском говорном подручју

Подружница је 2005. године послала Тинг Ва Нга, који је до тада служио у Бетелу и који зна кинески језик, да као специјални пионир проповеда међу великом популацијом Кинеза у Доминиканској Републици. Његови родитељи су се из Кине доселили у Санто Доминго, где се он родио и где је одрастао.

Првог јануара 2008. године у Санто Домингу је основана скупштина на мандаринском кинеском, а 2011. формирана је група у Сантијагу. Седамдесет објавитеља, међу којима има 36 општих пионира и неколико помоћних пионира, сваког месеца у просеку воде 76 библијских курсева.

 Енглеско говорно подручје

До 2007. године у земљи је било 27 466 објавитеља, 376 скупштина и вођено је 49 795 библијских курсева. Међутим, на енглеском језику није постојала ниједна скупштина премда је у земљи било доста људи са тог говорног подручја. Зато је у априлу 2008. подружница послала мисионаре Доналда и Џејн Елвел у Санто Доминго с циљем да тамо оснују групу на енглеском језику. Мала али ревна група објавитеља најпре је морала да нађе адресе људи са тог говорног подручја. Затим су направили картице подручја како би им темељно сведочили.

Захваљујући таквом труду, енглеска група у Санто Домингу је напредовала и у јулу 2009. године основана је скупштина од 39 објавитеља. Слично се дешавало и у другим градовима. До новембра 2011, широм земље је било седам скупштина на енглеском језику и једна група.

Глува и слепа жена прихвата истину

Користећи тактилни знаковни језик, једна специјална пионирка разговара са Лорис

Лорис има Ушеров синдром и одрасла је без родитеља. Рођена је глува, а вид је почела да губи када је имала 16 година. На дневној светлости донекле види, али увече може да контактира с другима једино помоћу тактилног знаковног језика.

Један брачни пар специјалних пионира упознао је Лорис када је она имала 23 године. У то време је живела са једним глувим човеком и њиховом једногодишњом ћерком, која чује. Лорис је прихватила позив да дође на наш састанак и била је одушевљена оним што је тамо доживела.

Одмах је желела да свој живот усклади са библијским мерилима. На пример, када је сазнала да није у реду то што живи у ванбрачној заједници,  разговарала је са својим партнером и објаснила му да она више не жели да крши библијска морална мерила и да је важно да озаконе своју везу. Пријатно изненађен њеном искреношћу и отвореношћу, одлучио је да се венчају.

Лорис је након венчања постала објавитељ и убрзо се крстила. У међувремену је захваљујући проучавању Библије са Сведоцима научила амерички знаковни језик. Од тада помаже својој  ћерки да научи тај језик и поучава је библијској истини.

Разоран земљотрес погађа Хаити

Становници Доминиканске Републике и Хаитија још дуго ће памтити 12. јануар 2010. Тог дана је разоран земљотрес погодио Хаити. Водеће тело Јеховиних сведока је одмах овластило подружницу у Доминиканској Републици да пошаље новац подружници на Хаитију како би се обезбедила хуманитарна помоћ. Пошто је била у питању велика свота новца, за курира је изабран Еван Батиста, лекар који служи у Бетелу и који је узгред буди речено висок метар и деведесет и има 127 килограма.

Испоставило се да је та одлука заиста била добра јер када је брат Батиста стигао до границе са  Хаитијем сазнао је да је људима била очајнички потребна стручна медицинска помоћ. Многи који су били озбиљно повређени у земљотресу били су пребачени у Конгресну дворану која се налази у склопу подружнице. Када су наша браћа на Хаитију сазнала да је курир у ствари лекар, питали су подружницу у Доминиканској Републици да ли би брат Батиста могао да остане на Хаитију. Наравно, браћа су то одобрила и тако је почела огромна акција пружања хуманитарне помоћи нашој духовној браћи и сестрама на Хаитију и то буквално само неколико сати након земљотреса.

Браћа прикупљају помоћ након земљотреса на Хаитију 2010.

Одељење за набавку у подружници у Доминиканској Републици одмах је ступило у контакт са својим редовним снабдевачима храном. Тако је у четвртак, 14. јануара у пола три ујутру, на Хаити послато више од 6 800 килограма пиринча и пасуља, као и других основних намирница, што је по свему судећи била прва испорука хуманитарне помоћи из иностранства. Нешто касније тог истог дана, троје лекара из Доминиканске Републике кренуло је у подружницу на Хаитију. Иако су тамо стигли касно увече након седмочасовног путовања, нису отишли на преноћиште већ су одмах почели да помажу повређенима све до иза поноћи. Сутрадан су из Доминиканске Републике стигла још четири лекара и четири медицинске сестре. Операције су вршене у веома тешким околностима, у импровизованим операционим салама у Конгресној дворани. Тих 12 медицинских радника је током наредне седмице лечило 300 повређених особа.

Најтежи случајеви су свакодневно слати у Доминиканску Републику на лечење. Понекад су повређене особе пребациване у медицинске центре  широм Доминиканске Републике управо оним возилима у којима је претходно стигла хуманитарна помоћ. Подружница је организовала Групе за посећивање пацијената како би сви повређени добили неопходно охрабрење, као и лекове и друге потребне ствари. Локалне скупштине су се побринуле за храну и смештај чланова породица повређених.

Јеховини сведоци су обезбедили огромну количину хуманитарне помоћи, укључујући и више од 400 000 оброка

Јеховин народ је својим неуморним и несебичним радом на отклањању последица ове катастрофе потврдио истинитост речи записаних у Пословицама 17:17: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје.“ Многобројна искуства показују како Јехова помоћу свог духа и хришћанског братства подржава своје верне слуге чак и када се суочавају са смрћу. Хуманитарне акције су настављене и наредних месеци. Јеховини сведоци су обезбедили огромну количину хуманитарне помоћи, укључујући и више од 400 000 оброка. Чак 78 наше браће и сестара који су медицински радници, као и стотине других добровољаца, дошли су из разних делова света да помогну жртвама ове катастрофе. *

^ одл. 19 Опширнији извештај налази се у часопису Пробудите се! од децембра 2010, на странама 14-19.