Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

 ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА

Држати корак са напретком

Држати корак са напретком

’Све врсте људи треба да се спасу‘

Јехова жели да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:4). Зато се Јеховини сведоци у Доминиканској Републици савесно труде да дођу до људи на свим подручјима, укључујући и оне који се налазе у затворима.

Један брачни пар специјалних пионира је 1997. године током своје недељне посете затвору Нахајо у Сан Кристобалу упознао Глорију, 23-годишњу Колумбијку која је ту доспела због трговине дрогом. Она је већ разговарала са једном нашом сестром која је била неправедно осуђена на казну затвора. Имала је доста библијских питања, па су јој ти пионири зато донели књигу Резоновање на темељу Светог писма и друге публикације. Њено одушевљење и жеља за проучавањем Библије позитивно су утицали и на друге затворенице, тако да је група коју су њих двоје сваке недеље посећивали бивала све већа.

Захваљујући библијској истини, Глорија се много променила и 1999. године је испунила услове да постане некрштени објавитељ. Сваког месеца је проводила више од 70 сати проповедајући другим  затвореницама и водила је шест напредних библијских курсева. Затим је 2000. године поднела молбу за помиловање, која је одобрена због њеног доброг владања. Пуштена је из затвора и враћена у Колумбију. Крстила се 2001, убрзо након повратка у своју домовину, иако се њена породица жестоко противила томе.

Глорија Кардона је упознала истину у затвору. Она и њен супруг су сада пионири

Глорија је након крштења почела са пионирском службом. Удала се за брата који служи као старешина. Обоје су општи пионири. Тренутно служе у Колумбији на подручју на коме је велика потреба за објавитељима. Глорија је помогла некима да се предају Јехови и крсте. Она каже да себе сматра Јеховиним дужником и да је најбољи начин да му се одужи тако што ће за друге чинити оно што су браћа учинила за њу, то јест помагати им да упознају истину.

Као што овај пример показује, затворске решетке не могу спречити затворенике да упознају истину која им може спасти живот. Пре извесног времена, представници подружнице су од надлежних затворских управа тражили дозволу да браћа добију приступ затвореницима и у другим затворима да би с њима проучавали Библију. Захваљујући томе, 43 браће и 6 сестара добили су дозволу да учествују у библијском образовном делу у 13 затвора.

„Продужи ужа свог шатора“

У Доминиканској Републици је до краја прошлог века било 21 684 објавитеља у 342 скупштине и вођено је 34 380 библијских курсева. Спомен-свечаности је присуствовало 72 679 особа. Тако велики напредак је подстакао Јеховин народ да предузме неке кораке и да у фигуративном смислу учини оно што је рекао пророк Исаија: „Рашири свој шатор. Нека разапну платна  твог величанственог пребивалишта. Не устежи се. Продужи ужа свог шатора“ (Ис. 54:2).

Један од изазова био је обезбедити Конгресну дворану у коју ће моћи да се смести тако велики број објавитеља. Године 1996. завршена је Конгресна дворана у оквиру подружнице у Санто Домингу и њени капацитети су били сасвим довољни за објавитеље из главног града и околине. Међутим, Конгресна дворана у Виља Гонзалесу, која је служила потребама објавитеља из других делова земље, морала је да буде реновирана или је уместо ње требало изградити нову.

Водеће тело је 2001. године одобрило изградњу Конгресне дворане са 2 500 места за седење, на једном земљишту у Виља Гонзалесу. Браћа су била одушевљена када су сазнала да ће се градити још један објекат у ком ће се одржавати Школа за обучавање наименоване браће (сада је то Школа за  објавитеље Краљевства). Тај објекат се налази у склопу Конгресне дворане и у њему су собе за смештај полазника, затим учионица, библиотека, кухиња и трпезарија. Теодор Џерес из Водећег тела је 2004. године одржао говор за посвећење нових објеката. Од тада је у тој школи одржано 15 разреда.