Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2015.

Доминиканска Република

Доминиканска Република

ГОДИНЕ 1492. Кристифор Колумбо је стигао на острва на којима се надао да ће пронаћи злато и доживети многе пустоловине. Једно од тих острва назвао је Ла Еспањола, то јест Хиспаниола. Данас се на отприлике две трећине тог острва простире Доминиканска Република. У скорије време хиљаде становника Доминиканске Републике дошли су до сасвим другачијег открића — сазнали су да ће ускоро доћи нови свет у ком ће људи вечно живети под праведном владавином Божјег Краљевства (2. Петр. 3:13). На следећим страницама можете сазнати нешто о занимљивој историји тих богобојазних људи који су дошли до тог драгоценог открића.

У ОВОМ ДЕЛУ

Општи подаци о Доминиканској Републици

Сазнајте нешто о овој земљи и њеним становницима.

Како је све почело

Колико је требало првим мисионарима да у Доминиканској Републици започну библијски курс?

„Једног дана ћемо их наћи“

Пабло Гонзалес је након 13 година пронашао оне за којима је трагао.

У затвору због неутралности

Како су неки Сведоци годинама подносили малтретирање у затвору?

Проповедање се наставља

Објавитељи су предавали извештај о служби проповедања у форми списка животних намирница, при чему су накнадне посете и сате проведене у служби евидентирали као купус и спанаћ.

Слобода, па опет забрана

Шестогодишња забрана Јеховиних сведока у Доминиканској Републици била је укинута 1956, али је поново уведена након 11 месеци.

Католичка црква и Трухиљо

Иако је била дугогодишњи присталица доминиканског диктатора, Католичка црква не само што је променила свој став већ се и извинила народу Доминиканске Републике.

Жесток напад

Претње упућене Сведоцима биле су стварне, али да ли су имале ефекта?

Ко је вођа?

За време забране, духовна храна је умножавана помоћу мимеографа и достављана браћи скривена у великим конзервама од уља, прекривена грубим платном и касавом.

Састанци у време забране

Иако су састанци били забрањени, Сведоци у Доминиканској Републици су били домишљати и нашли су начина да одржавају састанке и да не буду ухваћени.

Истрајност доноси олакшање

Након дугогодишњег прогонства, Сведоци у Доминиканској Републици су добили помоћ из неочекиваног извора.

„Борио сам се као лав“

Луис Едуардо Монтас, који је два пута покушао да убије Трухиља, пронашао је библијску истину док је тражио помоћ за још један атентат.

„Нада у Божје Краљевство није само сан“

Ефраин де ла Круз је због проповедања добре вести био у седам различитих затвора у којима су га немилосрдно тукли. Како је остао реван више од 60 година?

Ја бих и даље била Јеховин сведок

Један католички свештеник је упозорио Мери Глас да ће полудети ако буде читала Библију. Она је ипак решила да је прочита.

Слобода проповедања

Након Трухиљовог убиства пристигли су нови мисионари и почели са проповедањем. Постепено су успели да код људи разбију предрасуде о Јеховиним сведоцима.

Остају овде

Дело проповедања је напредовало упркос политичком преврату. По чему се видело да ће у Доминиканској Републици и даље бити Јеховиних сведока?

Потребно још објавитеља

Прича о Јеховиним сведоцима у Доминиканској Републици не би била потпуна ако не бисмо споменули оне који су се одазвали на позив да проповедају у овој земљи.

Они воле своју браћу

Након што је ураган Хеорхес погодио Доминиканску Републику 1998, Сведоци су многима помогли и тиме прославили Јехову Бога.

Држати корак са напретком

Како ће Сведоци обезбедити довољно објеката у којима ће славити Јехову и да ли ће бити довољно браће која ће преузети одговорности?

Проповедање на хаићанском креолу

Јеховини сведоци проповедају добру вест људима чији је матерњи језик хаићански креол. С временом су основане скупштине и многи су похађали курс овог језика.

Земљотрес на Хаитију

Подружница Јеховиних сведока у Доминиканској Републици организовала је велику акцију пружања хуманитарне помоћи након земљотреса на Хаитију 2010. У томе су учествовале стотине добровољаца.

Шта ће донети будућност

Дело проповедања и стварања ученика у Доминиканској Републици је доста напредовало од 1945. Наша браћа имају много разлога да се радују светлој будућности.

Јехова је отворио многа срца

Док је Леонардо Амор проповедао у Ла Веги, нико у том граду није био заинтересован за библијску истину. Да ли се ситуација променила?

Двадесет двоје људи је напустило цркву

Причало се да Јеховини сведоци заводе људе ’ђавослким учењима‘. Међутим, Јеховини сведоци су на темељу Библије одговарали на сва питања.

Бунтовник и атеиста постаје Божји слуга

Хуан Криспин је био атеиста који је сматрао да се проблеми у свету могу решити револуцијом. Како је постао Божји слуга?

Прва глува особа која је прихватила истину

Хосе Перез је прва глува особа која је постала Јеховин сведок у Доминиканској Републици. Како је „чуо“ библијску поруку и разумео библијска учења?

Пронашао је смисао живота

Хосе Естевез и његова породица су пронашли прави смисао живота. Како су се лично уверили у то да Јехова увек испуњава своја обећања?

Хтео сам да престанем да служим Богу

Иако се Мартин Паредес школовао за свештеника, хтео је да престане да служи Богу. Како је књига коју је позајмио од благајника у семеништу променила његово мишљење?